Scandalul dezinfectanților continuă. Reguli drastice pentru furnizorii din spitale

Scandalul dezinfectanților continuă. Reguli drastice pentru furnizorii din spitale

●După 34 de ani în care nu au fost actualizate, normele metodologice după care sunt avizați și controlați dezinfectanții folosiți în unitățile sanitare vor fi modificate printr-un ordin ● Săptămâna aceasta, fostul ministru al Sănătății care a fost informat de SRI de nenorocirile pe care le făcea Hexi Pharma și n-a făcut nimic, va fi audiat și s-ar putea să fie pus sub acuzare ● O nouă criză poate apărea oricând în sistemul sanitar, atrage atenția vicepremierul Vasile Dîncu

O lună le-a luat autorităților să se dezmeticească, măcar în parte, în ceea ce privește dezastrul din sistemul sanitar. După ce s-a văzut clar că dezinfectanții „apă chioară” sunt folosiți în spitalele din România fără probleme, punând în pericol viața a sute de mii de oameni, Guvernul lui Dacian Cioloș s-a gândit să înăsprească modul în care se dau avizele pentru firmele care produc sau importă astfel de produse, aducând la zi normele metodologice care erau compuse și nemodificate de pe vremea lui Ceaușescu. Mai exact, de 34 de ani!

Ordinul privind punerea pe piață și utilizarea produselor biocide a fost alătuit, așadar, pe “repede înainte”. Amendamentele lui înăspresc condițiile în care producătorii și importatorii primesc și își păstrează avizul pentru dezinfectanți. Practic, cei care au deja biocide pe piața din România (indiferent dacă e vorba de săpun antibacterian sau dezinfectant de instrumentar chirurgical), dar și cei care vor să avizeze de acum încolo astfel de produse, au de prezentat o gamă largă de analize de compoziție și eficiență. Totul, pe banii lor.

Trimiși să refacă analizele

Articolul 4 stipulează că producătorii și comercianții vor avea obligația ca, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, să depună la dosarele deja existente la Comisia Națională pentru Produse Biocide (CNPG) analize noi, făcute la două laboratoare acreditate din România sau dintr-un stat membru al UE, care să dovedească eficacitatea fiecărui produs pe care-l au pe piață. Unii deja au început să facă astfel de analize, deși proiectul este deocamdată neaprobat, fiind în dezbatere publică până pe 26 iunie 2016. Fapt confirmat de managerul ICECHIM, institut unde chimiștii lucrează, de două săptămâni, la foc continuu.

„Pot să vă spun că lucrăm 24 de ore din 24, pentru că în acest timp, separat de testele solicitate de Ministerul Sănătăţii şi de Parchetul General pe ancheta din scandalul dezinfectanților, şi fără vreo legătură cu Hexi Pharma, am primit zeci de solicitări de analize ale unor probe, de la spitale, de la producători, importatori și distribuitori de biocide”, ne-a declarat, ing. Sanda Velea, șeful ICECHIM.

Verificări la fiecare trei ani

Pe lângă aceste teste obligatorii, de acum încolo producătorii și importatorii vor trebui să facă analize de efeciență a produselor o dată la trei ani și să le adauge, și pe acestea, la dosarele de la CNPG. Altfel rămân fără avize și nu vor mai avea dreptul să aibă produse în România. La fel pățesc și dacă schimbă ceva din componența unui produs, fără să fi trecut prin toată procedura de reavizare a dezinfectantului. Totodată, este explicit precizat în ordin și faptul că fiecare substanță din componența unui biocid trebuie să fie avizată întâi de Comisia Europeană, apoi de comisiile de specialitate din România. Altfel, n-are ce căuta pe piața din țara noastră.

SRI a știut sau nu că dezinfectanții sunt diluați?

Comunicatul Comisiei de Control a SRI, de săptămâna trecută, ridică un mare semn de întrebare: se știa sau nu că dezinfectanții Hexi Pharma sunt „apă chioară”? Documentul arată că, în perioada 2011 – 2016, de la SRI „au fost transmise 4 informări factorilor de decizie locali (președinților Consiliilor județene Cluj și Vâlcea, respectiv prefectului județului Cluj) și centrali (ministrului Sănătății), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților utilizați în unități spitalicești, inclusiv a celor furnizați de SC Hexi Pharma CO SRL București. Ulterior mediatizării acestui subiect, SRI a mai transmis două informări beneficiarilor la nivel central”. De fapt, ni s-a servit o informație ce pare a fi falsă, întrucât cel puțin un membru al Comisiei a declarat public că nu a văzut nimic în informările SRI despre diluarea dezinfectanților. „N-am văzut nimic în informări despre diluări. Asta ați avut-o doar voi”, le spunea Sebastian Ghiță jurnaliștilor de la GSP, într-un interviu.

Ministrul care a primit informarea SRI va ajunge la Parchet

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a început, de la 13 mai, urmărirea penală față de compania Hexi Pharma pentru „participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor” și deja la audiat pe patronul firmei, Dan Condrea. La audieri va fi adus, potrivit unor surse apropiate anchetei, și un fost ministru al Sănătății din perioada 2011 – 2016, după SRI a anunțat că i-ar fi trimis respectivului o informare foarte clară care viza neregulile făcute de firma Hexi Pharma. Alături de el, se pare că vor fi “invitați” și președinții Consiliilor județene Cluj și Vâlcea, respectiv prefectul județului Cluj, care au primit și ei rapoartele de la SRI.

Vasile Dîncu: „E probabil să apară o criză similară cu cea a dezinfectanților”

Vicepremierul Vasile Dîncu (foto) a afirmat că sistemul medical din România nu se poate schimba „peste noapte”, el adăugând că e posibil să apară o nouă criză similare cu cea a dezinfectanților diluați. „E probabil. Asemenea crize pot să apară pentru că sistemul nostru medical are probleme în acest moment. (..) Marea problemă suplimentară pe care o poți crea ca guvernant, de exemplu, e să nu recunoști problemele și dacă nu le recunoști, nu o să le poți nici trata”, a declarat, duminică, Vasile Dîncu, la Digi 24. El a arătat că Guvernul „face ceea ce se poate” și încearcă să identifice lucrurile care nu funcționează în sănătate, cu potențial de a deveni crize. „Românii trebuie să înțeleagă (...) că sistemul medical din România nu se poate schimba peste noapte. E o realitate asta. Mai trebuie să înţeleagă că nu există chiar o asemenea ameninţare, aşa cum apare câteodată”, a adăugat vicepremierul.( Mircea Marian)

FOTO;Vasile Dîncu