Raport UE. Acordul cu Turcia deschide calea teroriștilor spre Europa

Raport UE. Acordul cu Turcia deschide calea teroriștilor spre Europa

Extremiștii au șanse mai mari să ajungă în țările europene, în urma încheierii acordului dintre Turcia și UE, dacă li se va oferi turcilor, așa cum li s-a promis, eliminarea vizelor de călătorie

Teroriștii străini și criminalii organizați este de „așteptat” să încerce să obțină pașapoarte turcești pentru a ajunge pe continentul european, imediat ce programul călătoriilor fără vize va intra în vigoare, avertizează un raport al Comisiei Europene.

Avertizări ale serviciilor secrete

Dezvăluirea vine în același timp cu o declarație a fostului șef al serviciului britanic MI6, Sir Richard Dearlove, potrivit căruia decizia de a acorda Turciei călătorii fără viză este „perversă” și poate fi considerată „gaz pus pe foc”. Sir Richard avertizează că UE va trebui să facă față unor „revolte populiste” în țările europene, dacă nu reușește să țină sub control migrația.

Cei 75 de milioane de cetățeni vor avea dreptul de a călători și a rămâne în spațiul Schengen fără viză, timp de 90 de zile, cu pașapoarte biometrice, din iulie (sau octombrie), dacă Ankara adoptă reforme anticorupție și antiterorism. Decizia în acest sens a fost luată în acordul negociat de Bruxelles și Ankara, pentru a opri afluxul de refugiați din Turcia în Grecia.

Drepturi vs securitate

Raportul Comisiei Europene notează posibila „creștere a mobilității în zona Schengen a criminalilor și teroriștilor cetățeni ai Turciei sau străini din Turcia”.

Un sondaj publicat de presa britanică, ieri, referitor la ieșirea Marii Britanii din UE, arăta că 51% dintre britanici vor ca țara să rămână în Uniune, față de 45% care nu vor acest lucru.

Mafia turcească, traficantă de droguri, sclave sexuale, arme de foc ilegale și refugiați în Europa poate apela la „metode de expansiune directă teritorială către UE”, admite raportul CE. „Indivizii suspecți, cărora li se permite să intre pe teritoriul Schengen fără să fie verificați, vor putea trece mai ușor neobservați”.

Raportul menționează că reforma poliției, a sistemului judiciar și a aparatului antiterorist din Turcia - precondiții cuprinse în acord - ar reduce riscurile descrise. Autoritățile turce au căzut de acord să-i pregătească pe angajații Direcțiilor de Pașapoarte și de acordare a cetățeniei, de teamă că acestea ar putea fi infiltrate de teroriști.

Un oficial al Comisiei a declarat că se iau măsuri pentru modernizarea computerelor de emitere a vizelor pe model american și pentru înregistrarea intrărilor și ieșirilor. „Liberalizarea vizelor este întotdeauna condiționată și poate fi retrasă, dacă se fac abuzuri. Există deja o clauză de suspendare, pe care Comisia o va folosi la nevoie”, a spus el.

Propuneri privind Kosovo, Ucraina

Comisia Europeană a propus, recent, călătorii fără viză și pentru cetățenii din Kosovo, Ucraina și Georgia, care sunt - susțin multe state europene - surse de criminalitate organizată. Kosovo a avut, până acum, 300 de luptători în Siria și Irak, cel mai mare număr pe cap de locuitor din Europa, conform unui alt raport, care avertizează că guvernul nu are capacitatea de a-i depista. Amprentele celor care intră în UE cu viză sunt stocate într-o bază de date comună, aflată la dispoziția autorităților antiteroriste, un nivel de securitate ce nu va mai exista în acest caz. Astfel, ar putea ajunge în statele membre, nedetectați, kosovari întorși din Siria și Irak.