Dezvăluiri din interior. Un inspector al DSP București înfruntă „Omerta”: Controalele în spitale cerute de Dacian Cioloș nu pot fi făcute! | EXLCUSIV EVZ

Dezvăluiri din interior. Un inspector al DSP București înfruntă „Omerta”: Controalele în spitale cerute de Dacian Cioloș nu pot fi făcute! | EXLCUSIV EVZ

Scandalul dezinfectanților diluați scoate la lumină un sistem sanitar în criză și aproape imposibil de controlat. Primul ministru a cerut să fi e analizați, la picătură, toți dezinfectanții folosiți în acest moment în fi ecare spital din România. Dar măsurile impuse de autorități sunt irealizabile, după cum atrage atenția, într-un document adresat ministrului Sănătății, obținut de „Evenimentul zilei”, inspectorul sanitar Aurora Lala Achim, de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.

Încercarea autorităților de a recâștiga încrederea românilor în dezinfectanții (biocidele, n.r.) folosiți în spitalele din țara noastră conduce la dezvăluirea unor detalii incredibile despre situația de criză în care se află sistemul sanitar din România. Pe lângă imposibilitatea îndeplinirii măsurilor impuse de autorități, un inspector sanitar, de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB), dezvăluie o serie de alte probleme grave din domeniul sănătății.

Premierul vrea control la milimetru

Sâmbătă, premierul Dacian Cioloș a întărit măsurile solicitate și de ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, angajaților din sănătate în scandalul dezinfectanților. „Obiectivul este de a recăpăta încrederea în produsele folosite pentru dezinfecție în spitale pentru că de aici au apărut problemele zilele trecute. (...) Vom testa produsele de dezinfecție. (...) Pe de o parte concentrația produselor folosite pentru dezinfecție, așanumitele biocide, dar și eficacitatea lor. În cursul zilei de duminică, am cerut Ministerului Sănătății să se organizeze în așa fel încât să asigure o prelevare de probe din toate spitalele, o prelevare de eșantioane ale produselor folosite acum pentru dezinfecție din toate spitalele, deci toate produsele, indiferent de proveniența lor, și de la toate spitalele din România”, a spus Cioloș, la finalul unui comandament convocat la Palatul Victoria.

Reacția celor trimiși să ia probe

Solicitările autorităților par glume pentru angajații din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP). După cum reiese dintr-un document trimis către Patriciu Achimaș-Cadariu, de către Aurora Lala-Achim, inspector sanitar DSPMB, măsurile vizate de autorități nu sunt realizabile în realitate. Lipsiți de fonduri, de prevederi legale și fără acreditări, angajații din sănătate cer socoteală de la cei mai mari.

Aurora Lala Achim precizează, în scrisoare, că normele tehnice de recoltare ale testelor de salubritate, sterilitate și microaerofloră nu sunt în vigoare, iar ultima actualizare a avut loc în anul 1982.

De asemenea testarea concentrației biocidelor este o procedură neclară pentru angajați. Inspectorul evidențiază că o comparație între avizul de conformitate al produsului și cele inscripționate pe etichete ar fi prea puțin relevantă, aproape inutilă.

Se menționează că, în prezent, nu se poate estima necesarul cantității de biocid pentru fiecare spital. Practic, verificarea facturilor de achiziție ar fi o acțiune lipsită de rezultate pentru că nu sunt cunoscute limitele de achiziție a unui produs de biciod pentru un anume număr de pacienți.

DSP-urile nu au cum și cu ce controla

Apoi, solicitările autorităților sunt contrare dispozițiilor legale, arată inspectorul citat. Legea precizează că pentru produsele certificate CE nu mai este necesară verificarea compoziției lor de către statul român. Poate cel mai important este că Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București nu este acreditată pentru recoltarea probelor de sanitație, susține autoarea documentului. 

Pentru evidențierea situației fragile din domeniul sănătății, Aurora Lala-Achim merge mai departe cu dezvăluirile din interiorul Biroului Control Unități și Servicii de Sănătate din cadrul DSPMB.

Din cauza subfinanțării, la DSPMB, angajații sunt nevoiți să folosească autoturismele personale, iar combustibilul nu este decontant. Cel mai recent episod a avut loc în decembrie 2015, în cazul „Colectiv”, spune tot ea.

6 inspectori care n-au aparatură

De asemenea, Biroul de Control Unități și Servicii de Sănătate indică că activitatea lor de amendare a neregulilor din spitale este greu de realizat întrucât orice amendă contestată în instanță poate avea câștig de cauză, deoarece ei nu pot depune probe video și foto în lipsa unor aparate omologate.

Angajații responsabili cu controlul în unitățile spitalicești trebuie să se descurce fără aparatură de control specifică.

În București, în cadrul Biroului de Control există doar 6 inspectori care au un venit cu puțin peste 1.700 de lei.

Toate aceste afirmații, care demonstrează instabilitatea și lipsa siguranței din spitalele din România, se găsesc în documentul, pe care îl prezentăm fragmentat în facsimil și integral pe www. evz.ro.