“Prostănacul din Molenbeek” a ajuns bătaia de joc a deţinuţilor radicalizaţi încarceraţi la Fleury-Mérogis, cea mai mare închisoare din Europa

“Prostănacul din Molenbeek” a ajuns bătaia de joc a deţinuţilor radicalizaţi încarceraţi la Fleury-Mérogis, cea mai mare închisoare din Europa

Salah Abdeslam, transferat săptămâna aceasta la Fleury-Mérogis, cea mai mare închisoare din Europa, aflată la 30 de kilometri de Paris, a fost întâmpinat cu ostilitate de musulmanii radicalizaţi încarceraţi pentru că nu s-a detonat în momentul atentatelor din Paris.

Daily Mail relatează că, în ciuda măsurilor de securitate sporite adoptate de gardieni, în primele nopţi petrecute în închisoarea franceză, teroristul belgian a trebuit să înfrunte mânia confraţilor musulmani din Fleury-Mérogis pentru că, în 13 noiembrie 2015, şi-a abandonat misiunea ucigaşă. Asta după ce avocatul belgian al acestuia – Sven Mary - îl catalogase drept “prostănacul din Molenbeek”, care este tot atât de “inteligent precum o scrumieră”.

Salah Abdeslam, 26 de ani, este singurul protagonist direct al atacurilor teroriste de la 13 noiembrie care a fost arestat în viaţă după moartea celorlalţi nouă, care s-au aruncat în aer că fratele sau Brahim sau au fost împuşcaţi mortal de poliţie, ca prietenul sau din copilărie Abdelhamid Abaaoud. Abdeslam a fost arestat pe 18 martie la Molenbeek, în regiunea Bruxelles, după patru luni de fugă, şi încarcerat până miercuri la închisoarea Beveren, în nordul Belgiei. El a fost inculpat - în Belgia - pentru „tentativă de omucideri, ca autor şi coautor“, în ancheta cu privire la atacul armat din comuna Forest, de la Bruxelles, comis pe 15 martie, cu o săptămână înainte de atacurile care au însângerat capitala belgiană în 22 martie.

Extrădat în Franţa, Salah Abdeslam a fost transferat, de miercuri, în cel mai mare penitenciar din Europa, Fleury-Mérogis. În faţa justiţiei franceze va fi reprezentat de doi avocaţi. Unul dintre ei este Frank Berton, în vârstă de 53 de ani, proprietarul celui mai mare cabinet de avocatură din Lille. Spre deosebire de colegul său begian, avocatul francez a abordat o altă strategie de apărare. Belgianul părea să meargă pe varianta incapacităţii teroristului de a distinge între bine şi rău. Francezul pune accentul pe faptul că Salah Abdeslam a renunţat să se arunce în aer, la Stade de France, în seara zilei de 13 noiembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Are dreptul la un proces echitabil. Acest băiat trebuie judecat pentru ceea ce a făcut şi nu pentru ceea ce nu a făcut. Nu pentru ceea ce reprezintă, fiind singurul supravieţuitor dintre atacatori şi cel asupra căruia aruncăm întreaga responsabilitate a unor gesturi care nu i-au aparţinut”, a declarat Frank Berton.

Apărarea lui Salah Abdeslam va fi plătită de statul francez. Practic, Frank Berton şi colegul său sunt avocaţi din oficiu, în baza unei legi aflate în vigoare din 1972. Sistemul avocatului din oficiu funcţionează în foarte multe ţări, inclusiv în România. Procesul nu trebuie să dureze mai mult de trei ani, perioadă în care toate cheltuielile, inclusiv expertizele cerute de apărare, vor fi plătite din bugetul Ministerului Justiţiei. Evident, onorariul avocaţilor este mai mic decât cel pe care aceştia l-ar încasa în mod normal. Însă nu banii sunt motivul pentru care Frank Berton a acceptat să-l apere pe Salah Abdeslam, comentează un expert citat de Le Figaro.