Laura Codruța Kovesi a acuzat că „spionii externi” nu au transmis informări la DNA. Mihari Răzvan Ungureanu spune că SIE n-are competențe în supravegherea românilor din străinătate
Codruţa Kovesi a declarat, ieri, că de când se află la conducerea DNA „nu a primit nicio sesizare de la SIE”, și a precizat că „este ilegal să deţii informaţii referitoare la posibile infracţiuni şi să nu sesizezi DNA”. „Cu toate astea, vedem că tot mai mulţi inculpaţi îşi deschid afaceri în străinătate. Se iscă întrebarea de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activităţi. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nici despre vilele de lux, nicidespre iahturile de lux”, a declarat Kovesi. Ea a spus că nu este opţional să afli aceste informaţii şi să nu sesizezi DNA. „Credem că se pot cumpăra proprietăţi imobiliare în Franţa cu suma de peste 6,7 milioane de euro şi niciun ofiţer de informaţii să nu afle despre acest lucru,? Este ilegal să deţii aceste informaţii şi să nu sesizezi DNA. Mi-e greu să cred că nu există informaţii. E de siguranţă naţională atunci când cineva transferă milioane de euro în altă ţară, când sume considerabile de bani sunt transferate prin off-shore-uri”, a mai declarat procurorul şef al DNA.
FOTO: Mihari Răzvan Ungureanu
În replică, SIE a explicat că nu monitorizează românii aflați în străinătate. „SIE nu monitorizează cetățenii români aflați în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securități, așa cum nu monitorizează conturile și transferurile bancare, achizițiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetățenii români în străinătate”, se arată în comunicatul SIE. Serviciul a mai precizat că orice acțiune pe spațiile aliate se desfășoară doar în parteneriat cu structurile de informații locale și strict în limita competențelor serviciilor de informații, așa cum sunt acestea prevăzute în Comunitatea Informativă Nord-Atlantică/UE.
Nu are acces la dosarele DNA
„Activitatea de spionaj este ilegală raportat la statul țintă. Un serviciu de spionaj nu poate obține, în străinătate, în mod autonom și legal, documente clasificate, baze de date, evidențe, date despre conturi, transferuri bancare, etc. (...)În cursul cercetării informative, SIE obține, țintit sau colateral, și informații referitoare la intenții de încălcare a legii de către persoane fizice sau juridice române sau străine. Informațiile SIE nu se pot constitui în probe în instanță, întrucât sunt obținute prin surse umane cetățeni străini, cu mijloace și metode specifice, care ”nu pot fi dezvăluite nimănui și în nicio împrejurare”, a mai explicat SIE. Serviciul a mai precizat că a transmis, în cursul anului 2015 și în primele luni ale anului 2016, către SRI, MAI, ONPCSB, ANAF, MApN/DGIA sau alți beneficiari 35 note informative/ semnalări/ alerte vizând aspecte corelate fenomenului de corupție/ infracțiunilor economice. Nu în ultimul rând, SIE a precizat că nu are acces la activitatea sau dosarele aflate în lucru la DNA sau la identitatea suspecților din dosare, iar în intervalul temporal la care a făcut trimitere procurorul șef DNA, „SIE nu a primit nicio solicitare de verificare sau obținere de informații vizând vreo persoană fizică sau juridică cercetată pentru fapte de corupție”. Preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SIE, Mihăiţă Calimente, anunțat că îl va invita pe Mihai Răzvan Ungureanu, directorul SIE, la discuţii.