Putin bagă DIHONIA în administrația Obama

Putin bagă DIHONIA în administrația Obama

Ultimele mișcări militare ale Rusiei în Siria au ascuțit disensiunile din sânul administrației americane: sprijină Putin negocierile sub egida ONU pentru a pune capăt războiului civil sau se folosește de negocieri pentru a camufla ajutorul său sporit pentru Bashar Al-Assad?

Rusia și-a repoziționat artileria în jurul orașului asediat Alep, au declarat pentru Reuters mai mulți oficiali americani. În ciuda retragerii unor avioane de luptă în martie, Rusia și-a consolidat forțele în Siria, aducând aici elicoptere moderne și, potrivit acelorași oficiali americani, și-a intensificat atacurile asupra grupărilor de rebeli considerate moderate de Statele Unite.

Aceste gesturi ale Rusiei au făcut ca la Washington, o parte a administrației, influențată de cercurile militare, să aprecieze că o lipsă de reacție a Americii va fi interpretată ca un nou semn de slăbiciune.

Aceasta nu ar face decât să încurajeze Rusia să recurgă la noi manevre militare (aeriene sau navale) provocatoare față de Statele Unite și aliații săi, informează Reuters.

Aceeași tabără avertizează că o lipsă de răspuns a Americii nu va face decât să degradeze și mai mult relațiile cu Arabia Saudită și alte state aliate din Golf, ca și cu Turcia, toate acestea dorind îndepărtarea lui Assad de la putere.

Riposta cea mai potrivită a Statelor Unite, susțin partizanii „liniei dure” de la Washington, ar fi sporirea substanțială a ajutorului pentru facțiunile moderate de rebeli sirieni, mai ales rachete anti-tanc și aruncătoare de grenade, expediate prin intermediul unor terțe state.

Pe de altă parte, cealaltă tabără, în care se află și Consiliera pentru Securitate Națională Susan Rice, se opune categoric oricărei escaladări a prezenței americane în Siria, scrie Reuters, citând aceleași surse.

Obama însuși rămâne foarte rezervat față de o implicare americană mai mare în Siria. În octombrie trecut el declara că Washingtonul nu se va lăsa târât într-un război „prin interpuși” cu Moscova.

De la începutul ofensivei Rusiei în Siria, în septembrie anul trecut, Statele Unite și aliații săi occidentali se tot chinuie să ghicească planurile pe care le are Moscova în Orientul Mijlociu.

Anunțul din martie al lui Putin, privind o retragere parțială din Siria, nu a făcut decât să bage și mai mult în ceață analiștii vestici.