SUA şi Rusia cu degetul pe trăgaci: acţiuni provocatoare ruse pot escalada în confl ict deschis în orice moment | PULSUL PLANETEI
- Iulian Chifu
- 22 aprilie 2016, 00:00
Dacă Siria a fost primul loc unde, după criza rachetelor din Cuba, SUA şi Federaţia Rusă au stat faţă în faţă, cu capabilităţile militare angajate în luptă şi soldaţii în bătaia puştii celuilalt, în confruntări directe, iată că o nouă zonă se prefigurează cu grad mare de probabilitate de escaladare a unor provocări în conflict deschis.
Este vorba despre Marea Baltică.
Săptămână trecută a adus de cel puţin două ori avioanele ruse în postura de a provoca aviaţia sau marina americană, aflată în misiune de patrulare de rutină în apele internaţionale. În ambele cazuri, regulile de angajare au fost atinse de modul periculos, iresponsabil şi provocator al aparatelor ruse de a zbura în jurul ţintelor potenţiale, în jocuri de război care se puteau solda cu accidente. În ambele cazuri, regulile de angajare convenite presupuneau că partea americană ar fi trebuit să deschidă focul, şi doar abţinerea extremă a comandanţilor a evitat doborârea aeronavelor ruse şi escaladarea unui conflict.
Două au fost incidentele care au generat proteste publice şi expunerea manierei provocatoare de acţiune a aviaţiei ruse: mai întâi, distrugătorul USS Donald Cook a fost angajat de un avion SU 24 rus în simularea unui atac direct, zburând la numai 30 de picioare (9 metri) deasupra mării. Motivaţia Ministerului rus al Apărării a fost că nava americană se apropiase de baza sa din Kaliningrad. În fapt, se afla la peste 70 mile nautice de aceasta, în marea liberă, spaţiul internaţional.
Cel de-al doilea incident a vizat o aeronavă de supraveghere RC-135 care efectua un zbor pe o rută uzuală deasupra spaţiului internaţional din Marea Baltică, atunci când a fost angajată „într-un mod neprofesionist şi periculos” de către o aeronavă rusă SU 27. În ambele cazuri, au reacţionat Pentagonul şi Departamentul de Stat. Dacă Pentagonul a remarcat faptul că în ambele cazuri ne aflam în spaţiul internaţional, Comandamentul Militar al trupelor americane din Europa a remarcat faptul că angajarea, în ambele cazuri, a imitat atacul direct. Mai mult, Pentagonul a remarcat şi faptul că s-a înregistrat o serie nesfârşită de incidente în care aviaţia rusă perturbă traficul internaţional şi ridică probleme serioase de securitate.
Mai dur a fost Departamentul de Stat care, prin vocea Secretarului John Kerry, „a condamnat acest tip de comportament provocator şi periculos”. El a subliniat că „potrivit regulilor de angajare, în ambele cazuri aeronavele ruse putea fi doborâte” de către partea americană. Kerry a mai adăugat că e vorba despre incidente foarte serioase şi că SUA nu se vor lăsa intimidate în spaţiul maritim şi aerian internaţional. „Le comunicăm ruşilor cât de periculos este şi sperăm ca astfel de incidente să nu se mai repete”, a mai afirmat Kerry pentru CNN.
Federaţia Rusă a negat acuzaţiile, susţinând că a respectat toate normele de siguranţă internaţională. În replică, Comandamentul american European (EUCOM) a dat publicităţii imaginile cu avioanele de război care survolau distrugătorul Cook şi în imagini se aude un marinar american remarcând că avionul e sub nivelul punţii, adică a trecut la un nivel mai jos decât cel mai înalt punct al distrugătorului american.
Dincolo de inconvenientul acestor şicane, ameninţarea cea mai serioasă vine de la maniera provocatoare de simulare a unor atacuri directe care, odată abordate pe baza regulilor de angajare ale marinei şi aviaţiei SUA, ar fi trebuit să ducă la doborârea celor două avioane, considerate ameninţări la adresa aeronavei, respectiv a distrugătorului american. Acest lucru arată că nu numai că nu se mai ajunge la acorduri de pace în conflicte, acestea fiind înlocuite cu acorduri de încetare a focului, respectate mai mult sau mai puţin – vezi cazul Ucrainei, nu numai că acordurile de încetare a focului au fost înlocuite – vezi cazul Siriei – cu reguli de angajare cunoscute, pentru ca părţile să facă diferenţa între un incident sau un militar mai nervos, cu mâna pe trăgaci, şi lansarea operaţiunilor reale de luptă, dar mai nou, nici măcar regulile de angajare nu sunt respectate şi se forţează prin agresivitate provocarea unei reacţii militare a SUA în flancul Estic al Alianţei.
De aici până la escaladarea într-un război între SUA şi Rusia, fie şi la nivel local, nu mai este decât un pas. S-a dovedit că zona cea mai nervoasă până la această oră e zona Mării Baltice, în timp ce în Marea Neagră, Rusia a executat un exerciţiu de blocare a strâmtorilor şi blocare a ieşirii navelor statelor membre NATO în larg. O situaţie care anunţă nivelul de tensiune şi faptul că Rusia stă cu mâna pe trăgaci, gata să lanseze o confruntare cu SUA îndeajuns de importantă pentru a-şi sublinia capabilităţile militare, a angaja confruntarea în Europa şi a obţine o reacţie a puterilor europene pentru limitarea conflictului prin sancţionarea SUA care au răspuns la provocări.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.