Minivacanța de 1 Mai. Litoralul așteaptă peste 35.000 de turiști, printre maidanezi și gunoaie

Minivacanța de 1 Mai. Litoralul așteaptă peste 35.000 de turiști, printre maidanezi și gunoaie

Deși anunțau că pe 20 aprilie litoralul va fi pregătit „la cheie” pentru începerea sezonului estival, în stațiuni și pe plaje este dezastru. Hotelierii mizează pe un grad de ocupare de 60%

Ca în fiecare an, înainte de deschiderea sezonului estival, litoralul este vizitat de miniștrii de resort. Ieri, a fost rândul vicepremierului Costin Borc, însoțit de președintele Autorității Naționale pentru Turism, Anca Nedea. Așa a aflat ministrul Economiei de la afaceriștii din turism că, deși se investește pe litoral, hotelierii au o mulțime de probleme. Nu pot închiria plajele, întinderile de nisip sunt ocupate cu construcții ilegale, stațiunile sunt pline de gunoaie, printre care mișună maidanezii. Plus că sezonul estival este foarte scurt, exact din 26 iunie până în 15 septembrie, depinzând de vacanța copiilor. Iar deficitul de forță de muncă este deja îngrijorător.

Ignorat de autoritățile locale

Ne puteți urmări și pe Google News

Costin Borc a dat de înțeles că unele din cerințe pot fi rezolvate prin Guvern și Parlament, dar cea mai mare parte rămâne la mâna administrației locale, ai cărei reprezentanți l-au ignorat total pe vicepremier. În minivacanța de 1 Mai, stațiunea Mamaia va fi cea mai plină, toate hotelurile deschise vor fi ocupate. Hotelurile de renume din zona nord a stațiunii sunt vândute de multă vreme. În sudul litoralului, gradul de ocupare va fi de 50% din hotelurile deschise, potrivit primvicepreședintelui FPTR Dragoș Răducan. El mizează pe prezența a 25.000 de turiști, cazați oficial pe întregul litoral, la care se adaugă cel puțin 10.000 de turiști din Costinești și Vama Veche, cazați în zonele neclasificate.

Tarife

  • Deși pot veni din după amiaza zilei de 29 aprilie, cei mai muți turiști vor ajunge duminică, de 1 Mai, având în vedere că românul își petrece, de obicei, sărbătorile în familie.
  • Potrivit președintelui Asociației Patronale Mamaia Nicolae Bucovală, cazare pentru minivacanța de 1 Mai la Eforie Nord este între 120 și 150 de lei camera pe zi pentru 2 persoane, la trei stele. Iar la Mamaia ajunge și la 250 de lei.
  • În sudul litoralului tarifele pornesc de la 60 de lei la hotel de 2 stele și ajung la 80 de lei pe noapte, la 3 stele și pot fi de 100-120 de lei la patru stele.
  • Cele mai căutate sunt cele 20 de hoteluri all inclusive de pe litoral.