Președinta Braziliei ar putea fi alungată de la putere, prin MOȚIUNE de cenzură, fiind acuzată de CORUPȚIE

Președinta Braziliei ar putea fi alungată de la putere, prin MOȚIUNE de cenzură, fiind acuzată de CORUPȚIE

Camera inferioară a Parlamentului brazilian a votat pentru începerea procedurilor de punere sub acuzare a președintei țării, Dilma Rousseff, pentru că ar fi dispuis abuziv de fonduri guvernamentale.

Tabăra „da” a câștigat, fără probleme acest vot pentru care era nevoie de o majoritate de două treimi. Moțiunea va fi votată și în Camera superioară, Senatul, care este de așteptat să o suspende pe Rousseff, luna viitoare, când va începe un proces formal.

Președinte neagă acuzațiile, că ar fi dispus de bani publici pentru a-și asigura realegerea în funcție, în 2014.

Partidul de la putere, Partidul Muncitorilor, a promis că va continua lupta pentru a o apăra „în stradă și în Senat”. Opozanții au avut 367 de voturi în Parlament, mai mult decât cele 342 necesare pentru a trimite moțiunea la Senat.

Tabăra „nu” a avut doar 167 de voturi, iar câțiva deputați s-au abținut. Votul a început după declarații furibunde ale parlamentarilor și liderilor de partid, într-o sesiune transmisă în direct de televiziuni, dar și pe ecrane gigantice în centrul orașului.

În apărarea președintei, Afonso Florence de la Partidul Muncitorilor, a cerut parlamentarilor să aibă „o conștiință democratică”, altul, Antonio Imbassahy, de la PSDB a cerut „alegeți țara pe care o vrem de acum încolo, pentru că Brazilia are nevoie de o „reconstrucție morală”.

Dacă și Senatul aprobă moțiunea, Rousseff va fi judecată și va fi demisă, dacă e găsită vinovată. Are două posibilități de a face apel, pe parcursul procesului.

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă și au urmărit votul la tv, în toată țara. Circa 25.000 de protestatari din ambele tabere s-au aflat în fașa clădirii Congresului, separați de un zid metalic înalt de 2 metri, care se întindea pe un kilometru. Până acum nu s-au înregistrat violențe, atmosfera a fost pașnică și aproape festivă, cu muzică, costumații, trompete și vuvuzele. „Am luptat mult pentru a înlătura acest guvern corupt, care ne-a distrus industria, locurile de muncă și a lăsat haos în toate clasele sociale”, a spus o avocată de 75 de ani, Marisa Cardamone, potrivit AFP.

Alții spun că Dilma trebuie să plece, dar se tem că cineva mai rău i-ar putea lua locul la conducere țării. Dilma (68 de ani) a negat foarte ferm că ar fi făcut vreo greșeală sau ilegalitate și a scris sâmbătă, într-un ziar, că oponenețăă săi politici vor „să condamne o femeie inocentă și să salveze corupții”.