Mircea Cărtărescu despre piesa celor de la Taxi: “E doar o poezie cântată. Nu cere oprirea lucrărilor la catedrală și nu jignește credința nimănui”

Mircea Cărtărescu despre piesa celor de la Taxi: “E doar o poezie cântată. Nu cere oprirea lucrărilor la catedrală și nu jignește credința nimănui”

Controversa iscată de piesa “Despre smerenie” continuă, noi opinii pe această temă, unele mai acide, altele mai temperate fiind exprimate în spaţiul public. Rezervat în toate aceste zile în care apărători anonimi ai Cateralei, scriitori, jurnalişti şi artişti şi-au aruncat vorbele grele, Mircea Cărtărescu – al cărui volum “Frumoasele străine” a fost ars de un individ nemulţumit de prezenţa scritorul în videoclipul trupei Taxi - şi-a exprimat tranşant punctul de vedere într-o postare pe Facebook

”Dragii mei, apelez din nou la rațiune, cu speranța că totuși mai există așa ceva la noi. Clipul formației ”Taxi” nu e în realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala Mântuirii Neamului, nici o teză de doctorat. E doar o poezie cântată. Clipul nu cere oprirea lucrărilor la catedrală și nu jignește credința nimănui. Nu e o poziționare atee, cei pe care-i cunosc dintre participanți sunt creștini ortodocși, ca și mine. În clip e vorba de un om care-l caută pe Dumnezeu. Nu-l găsește în Catedrală din cauza spațiilor prea largi, dar îl vede imediat într-o biserică mică. E o metaforă, nu o dispută ideologică și nici o lucrare de istoria religiilor sau de geo-politică gen Huntington. Lemnul și spațiile mici nu trebuie luate literal, ele sunt simbolul intimității actului de credință. De fapt, toate acestea există în textul cântecului, dar cei care s-au inflamat nu le-au observat. Dumnezeu există și în catedrală, cum există pretutindeni, spune cântecul în mod expres și literal. Pe scurt, eu am participat la un eveniment estetic, cu un mesaj poetic (ambiguu prin excelență) și nu la unul tăios ideologic. În ceea ce mă privește, o altă perspectivă nu mă interesează. Războiul iscat din senin și prostește din neînțelegerea unui poem cântat nu e războiul meu. Eu nu urăsc nimic altceva decât ura (cum cânta Bob Dylan). Sociologii vor avea mult de lucru să explice enorma discrepanță dintre un mesaj ambiguu și understated al unui cântecel și masiva overreaction pe care a provocat-o. După mine, asta arată că ne scăldăm în ape foarte tulburi, din care-ar putea ieși oricând o fantomă a trecutului”.

Actriţa Oana Pella, prezentă şi ea în clipul celor de la Taxi, a reacţionat imediat:  “Da. Mesajul lui Mircea Cartarescu ma reprezinta. Războiul iscat nu e războiul meu. Eu nu urăsc nimic altceva decât ura (cum cânta Bob Dylan)”.

În ceea ce priveşte gestul aberant de a da foc unei cărţi în semn de protest, Cărtărescu a precizat, tot pe Facebook: “Nu e frumos să dai foc unei cărți în nici o împrejurare, dar e mare tristețe s-o faci în urma unui cântec din care n-ai înțeles nimic...”

Trupa Taxi, alături de 33 de personalități din lumea muzicii, a teatrului și a literaturii, a lansat o melodie-manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului. Piesa, intitulată „Despre smerenie”, atrage atenția asupra dimensiunii Catedralei.  Melodia lansată săptămâna trecutp a ajuns deja virală pe internet, luni la prânz numărând aproape 800.000 de vizualizări pe Youtube.

„Azi noapte am avut un vis: Catedrala Mântuirii Neamului românesc era gata. Iar eu m-am dus la catedrală de dimineaţă să-l caut pe Dumnezeu. Nu l-am găsit. Sunt convins că era acolo, dar pur şi simplu nu l-am găsit eu, deşi l-am căutat până şi-n sălile polivalente, si în cele 12 lifturi, şi în parcarea subterană şi în spaţiile auxiliare. Nu l-am găsit, dar nu m-am mirat. Acolo totuşi e o suprafaţă de 11 hectare”, începe melodia semnată „Taxi şi prietenii".

Autor al melodiilor şi versurilor Taxi, Dan Teodorescu spune că a avut un vis; vis pe care îl analizează în cadrul acestui videoclip împreună cu Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Controversa a fost întreţinută şi de faptul că popularul artist Grigore Leşe a declarat ulterior că nu ştia că melodia „Despre smerenie” este un manifest împotriva Catedralei Neamului şi că va cere să fie scos din videoclip. „Eu m-am dus la o înregistrare cu Taxi, crezând că este vorba despre spiritualitate și nicio clipă nu am știut că este un clip împotriva construcției Catedralei. Eu îmi văd de muzica mea, eu am fost botezat într-o biserică de lemn, am aceste date, din familie. Nu am nimic împotriva construcției Catedralei. Eu am crezut că este un clip despre biserici, despre lemn, despre credință. Am zis că dacă vin atâția artiști, atunci vin și eu. Lui Dumnezeu îi place lemnul, atât am zis. Hristos a fost răstignit pe lemn, trunchiul de Templu a fost la început pe lemn, bisericile din Maramureș sunt în patrimoniul UNESCO, glasul meu vine de-acolo, am zis să particip. N-am niciun contract cu ei, a fost vorba de o simplă filmare. Nici nu i-am văzut pe toți care urmau să participe și apoi a început povestea asta. Eu nu am probleme cu Catedrala, cu construcția Catedralei, nu am ce căuta într-o poveste din asta. O să cer să mă scoată afară din videoclip. Am vorbit cu producătorul și o să cer să mă scoată afară din clip, nu am contract cu ei și o să o rezolv foarte simplu. Nu vreau să intru în povești de genul acesta, într-o lume învrăjmășită cum e în ziua de azi...Eu cred că s-a mai întâmplat și cu alții chestia asta, că n-au înțeles despre ce a fost vorba( în clip -n.n.)", a declarat Grigore Leșe pentru ActiveNews.

Ne puteți urmări și pe Google News