Orfanii vor plânge toată viaţa. Tragedia de la Brăila a îndoliat oraşul
- Gabriela Dinescu
- 7 aprilie 2016, 00:00
Mici altare au fost ridicate în staţia de autobuz unde s-a petrecut accidentul, dar şi la locurile de muncă ale victimelor
Dacă a fost drogat sau nu, şoferul care a omorât cinci oameni într-o staţie de autobuz din Brăila, numai analizele oficiale pot demonstra acest lucru. Potrivit medicilor care l-au testat imediat după accident, tânărului i-au fost găsite în sânge trei substanţe psihotrope (substanţe care i-ar fi putut afecta psihicul). El a fost găsit şi cu antecedente de epilepsie. În acest moment, cazul este cercetat de Procuratură. În ultimele declaraţii ale şoferului, acordate Digi 24, acesta susţine că i s-au blocat pedalele maşinii din cauza covoraşului de cauciuc. În plus, el ar fi intrat într-o depăşire şi nu a mai putut controla maşina. „În legătură cu faptul că autorul accidentului ar suferi de o anumită boală care nu i-ar fi permis să obţină carnetul de conducere şi că în momentul producerii accidentului acesta s-ar fi aflat sub influenţa unor substanţe halucinogene vă precizăm că se fac cercetările necesare în acest sens”, a declarat procurorul Gheorghe Velea, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.
În ultimele declaraţii ale şoferului, acesta susţine că i s-au blocat pedalele maşinii din cauza covoraşului de cauciuc.
Altarul durerii
Staţia Braicar din Brăila, locul în care s-a produs accidentul, a devenit loc de pelerinaj pentru localnici, asemenea Clubului Colectiv, consemnează ziarul Obiectiv Vocea Brăilei. Marius Negoiţă, aflat la volanul mașinii Renault Megane personal, a curmat vieţile a cinci oameni, patru femei şi un bărbat, cu vârste cuprinse între 37 şi 52 de ani. Încă de luni seară, sute de oameni s-au dus la locul accidentului, unde au depus lumânări aprinse, candele, flori, fotografii, mici simboluri ale compasiunii şi durerii, cruciuliţe. Oamenii s-au rugat pentru Mihaela Pîrlog, de 41 de ani, pentru Mirela Iosub, de 41 de ani, soții Nicoleta şi Florin Oprea, de 37, respectiv 40 de ani, şi Anişoara Toader - 52 de ani. Trei copii, o adolescentă de 18 ani şi doi băieţi de 10 ani, au rămas orfani. Iar Anişoara Toader avea două fiice, majore.
Reacţiile localnicilor
Mici altare s-au format şi la locurile de muncă ale victimelor: la raionul de peşte din Piaţa Concordia (unde lucra Nicoleta Oprea), un magazin alimentar din aceeaşi zonă (locul de muncă al Mirelei Iosub), Uzina de Apă (unde lucra Florin Oprea), fabrica de încălţăminte unde era angajată Nicoleta Pîrlog şi firma de procesare valori de pe strada Râmnicu Sărat, în care lucra Anişoara Toader. Pe reţelele de socializare, oamenii au postat poze cu lumânări aprinse cu menţiunea „Brăila”. În plus, la articolul „Staţia morţii”, publicat şi pe site-ul obiectivbr. ro, oamenii şi-au exprimat compasiunea şi indignarea că „un şofer cu epilepsie a fost lăsat să conducă, provocând, iată, o asemenea tragedie”.
Sentimente creştinești
Marţi, rudele, cunoscuţii, foştii colegi ai celor decedaţi s-au dus la sediul Medicinei Legale de la fostul Spital 3, pentru a ridica trupurile neînsufleţite ale victimelor. Oamenii au adus sicrie, haine noi şi odoare bisericeşti. Impresionantă a fost jelania mamei Nicoletei Oprea, care-i făcea şi pe cei mai duri să lăcrimeze. Nicio justificare sau explicaţie nu va putea să aline durerea din sufletele celor care şi-au pierdut oameni dragi, a băieţelului de 10 ani care a rămas orfan. „Am încercat să nu-i spunem ce s-a întâmplat, dar... simte, simte tot ce se întâmplă în jurul lui. Noi nu mai putem de durere, nu ne putem abţine să nu plângem. Ne-a nenorocit omul ăla. Am înţeles că el este conştient!”, relatează Obiectiv Vocea Brăilei afirmaţiile fratelui Nicoletei. Cei doi soți vor fi înmormântaţi joi, zi în care, cel mai probabil, vor porni pe ultimul drum şi celelalte victime.