Condamnări în dosarul „Microsoft”

Condamnări în dosarul „Microsoft”

Instanța supremă a dat, ieri, o primă decizie în dosarul Microsoft, condamnându-i pe fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, și pe omul de afaceri Dorin Cocoș la câte 2 ani cu executare. Fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe „Pinalti” Ștefan, a primit 3 ani cu executare, iar omul de afaceri Dumitru Nicolae, 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare

Singurul care a scăpat de închisoare, Dumitru Nicolae, a fost obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunităţii. De asemenea, judecătorii au decis încetarea măsurii controlului judiciar.

Apelul, la Completul de 5 judecători

Decizia nu este definitivă, cei patru inculpaţi sau procurorii DNA putând să o atace la Completul de 5 judecători al Instanţei supreme.

FOTO: Dumitru Nicolae

Totodată, magistraţii Maricela Cobzariu, Simona Cîrnaru şi Leontina Şerban au dedus din pedepsele aplicate celor patru perioadele petrecute în arest preventiv sau în arest la domiciliu, care totalizează câte 8 luni.

Magistraţii au confiscat 1 milion de euro de la Dumitru Nicolae, peste 2,1 milioane de euro de la Gabriel Sandu, 3,7 milioane de euro de la Dorin Cocoş şi aproape 4 milioane de euro de la Gheorghe Ştefan.

FOTO: Gabriel Sandu

Acuzele

În perioada 2004-2009, autoritățile au plătit suma de 105 milioane de dolari pentru utilizarea licențelor Microsoft, în baza unu contract semnat, în aprilie 2004, între Secretariatul General al Guvernului şi Fujitsu Siemens.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft ar fi pretins 20 de milioane de dolari, din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

FOTO: Gheorghe Ștefan

Procurorii DNA susțin că omul de afaceri Dorin Cocoș ar fi cerut, în 2009, 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei. În acelaşi dosar, omul de afaceri Nicolae Dumitru ar fi primit, în 2003, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la persoane influente.

În ultimul cuvânt

La termenul final al procesului, în ultimul cuvânt, inculpații au încercat să convingă instanța să aibă clemență.

„Astăzi este o zi în care am realizat că am greșit. Îmi pare rău, a fost o situație... într-un fel gândești la 53 de ani, altfel la 40 și deloc la 20”, a declarat Gabriel Sandu.

„Sper într-o pedeapsă cu suspendare, sub supraveghere, în folosul comunității, să pot să câștig banii pe care i-am însușit și să-i dau statului”, a susținut Dorin Cocoș.

Nicolae Dumitru a arătat că niciodată nu a făcut afaceri cu statul și că a creat 5.000 de locuri de muncă: „Sper să pot repara ce am făcut greșit, am încredere în Justiție”.

Gheorghe Ștefan a declarat că regretă în primul rând că a intrat în politică. „Merit o pedeapsă proporțională cu fapta mea. Vreau să fac muncă în folosul comunității, am mai făcut și fără să fiu remunerat”, a declarat Pinalti.