Biserica la care s-au închinat REGII României A LUAT FOC în timpul slujbei. Flăcările au cuprins un MONUMENT ISTORIC din judeţul Argeş

Biserica la care s-au închinat REGII României A LUAT FOC în timpul slujbei. Flăcările au cuprins un MONUMENT ISTORIC din judeţul Argeş

Un incendiu a cuprins biserica din localitatea Valea Danului, judeţul Argeş, chiar în timpul slujbei de pomenire a morţilor. Cei aproximativ 50 de enoriaşi au reuşit să iasă din lăcaşul de cult, iar preotul a continuat să slujească afară, în timp ce pompierii se luptau cu flăcările. Lăcaşul de cult a fost loc de pelerinaj pentru Regina Elisabeta şi regii Ferdinand şi Carol al II-lea. Catapeteasma a aparţinut Mânăstirii Curtea de Argeş.

La un pas de tragedie au fost cei circa 50 de enoriaşi, veniţi să asiste la slujba de pomenire a morţilor de la biserica din localitatea Valea Danului, judeţul Argeş. La scurt timp după începerea slujbei, în jurul orei 8.30, oamenii au simţit miros de fum. Apoi, au observat cum începuse să ardă turla bisericii. Au fost chemaţi pompierii iar enoriaşii au ieşit, buluc, afară. Din fericire, în timpul evacuării nu a fost nimeni rănit.

La faţa locului au ajuns cinci autospeciale cu apă şi spumă, o autospecială cu scară pentru intervenţii şi o ambulanţă SMURD a declarat, pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al ISU Argeş, Mădălina Epure. Din primele informaţii furnizate de oficialul ISU Argeş reiese că incendiul a aprins acoperişul placat cu şiţă, bucăţi din lemn asemănătoare cu şindrila, folosite, deseori, la acoperirea lăcaşurilor de cult.

La ora transmiterii acestei ştiri, incendiul era aproape livhidat, susţine reprezentanta pompierilor argeşeni. Chiar dacă au fost la un pas de tragedie, enoriaşii şi nu au părăsit curtea bisericii. Preotul a continuat slujba de pomenire afară, chiar în timp ce pompierii se luptau cu flăcările.

Biserica din Valea Danului este monument istoric, ridicat în secolul XIX. Din fericire, acoperişul este izolat cu o placă din beton, ceea ce a făcut ca apa scursă de la furtunele pompierilor să nu afecteze grav picturile interioare. Deşi pompierii evită să se pronunţe, deocamdată, asupra cauzelor incendiului, unii localnici, citaţi de agerpres.ro, susţin că incendiul ar fi izbucnit de la coșul de evacuare al unei sobe folosite la încălzirea bisericii, flăcările cuprinzând o parte din acoperișul din șindrilă.

Monument istoric

Biserica parohială Valea Danului cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfânta Muceniţă Filofteia” este monument istoric din secolul al XIX-lea şi se află pe drumul Curtea de Argeş – Câineni – Sibiu.

Lăcaşul de cult este ctitoria primului Episcop al Argeşului, Iosif şi a iconomului Mânăstirii Curtea de Argeş, Meletie, inaugurat la data de 1 octombrie 1811. Demn de menţionat este că s-a ridicat această biserică pe cheltuiala celor doi evlavioşi călugări. Biserica are un plan trilobat, cu turla pe naos şi pridvor, sprijinit pe patru stâlpi de cărămidă în faţa pronaosului, scrie wikipedia.

Trei lucruri atrag atenţia asupra acestei biserici: tâmpla de lemn, care a aparţinut odinioară Mânăstirii Argeşului, rânduielile sau poruncile arhiereşti de pe pisania lăcaşului, biserica însăşi cu clopotniţa-turn, pe care cercetătorul o consideră o „comoară pe lângă celelalte lucruri menţionate”. Catapeteasma a fost adusa aici de la Mânăstirea Curtea de Argeş, pe vremea domnitorului Şerban Cantacuzino, la 1682, când a fost renovată Biserica Episcopală.

Bătrânii vorbesc despre trecerea Reginei Elisabeta prin zonă sau despre faptul că Regele Ferdinand I, urmaşul său, Carol al II-lea sau istoricul Nicolae Iorga s-au închinat, cândva, la biserica de la Valea Danului.

În clopotniţa bisericii de la Valea Danului a funcţionat o şcoală de grămătici, o „filială” a mânăstirii, unde îşi făceau ucenicia într-ale scrisului caligrafi, copişti, miniaturişti dar şi citeţi, dieci, preoţi şi călugări pentru nevoile satelor.