Nouă DECIZIE CCR: Persoanele CONDAMNATE în baza interceptărilor făcute de servicii NU pot cere REVIZUIREA sentinței

Nouă DECIZIE CCR: Persoanele CONDAMNATE în baza interceptărilor făcute de servicii NU pot cere REVIZUIREA sentinței

Persoanele condamnate în urma interceptărilor ori filajelor ce constituie probă la dosar nu pot scăpa de sentință, potrivit unei decizii luate în urmă cu o lună de Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea interceptărilor făcute de servicii.

Judecătorii constituționali susțin că în ceea ce privește sențintele stabilite până acum și în care nu a fost sesizată Curtea Constituțională cu o excepție de neconstituționalitate având același obiect sunt ”facta praerita”, asta însemnând fapte care țin de domeniul trecutului, ”de vreme ce cauzele au fost definitiv și irevocabil soluționate”.

„Curtea a reținut că din momentul introducerii cererii în instanță și până la soluționarea definitivă a cauzei, norma incidentă a beneficiat de prezumția de constituționalitate”, mai arată judecătorii.

În data de 16 februarie, CCR a stabilit că o parte a unui articol din Codul de procedură penală care face referire la interceptarea suspecților nu respectă legea fundamentală. Se vorbește aici despre prevederea care permitea, spre exemplu, Serviciului Român de Informații să asculte telefoanele persoanelor asupra cărora există suspiciuni de încălcare a legii, informează DIGI24.

„Nu o pot comenta (decizia – n.r.) pentru că nu am văzut motivarea, dar în orice caz în care CCR admite ca fiind neconstituţionale anumite dispoziții, astfel de decizii au influență în sistemul judiciar pentru că din momentul în care decizia este publicată, dispoziţia respectivă nu mai poate fi folosită în sistemul judiciar, deci vor fi anumite consecinţe. Impactul lor o să îl evaluăm în momentul în care o să avem motivarea”, spunea astăzi Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA.