APPLE versus FBI. Zuckerberg este alături de Apple în lupta cu FBI privind confidențialitatea datelor
- Dodo Romniceanu
- 23 februarie 2016, 06:26
O aprigă dezbatere s-a iscat după ce Apple a respins solicitarea FBI și a Departamentul de Justiție al SUA de a o oferi de soluție tehnică pentru decriptarea iPhonului unuia din autorii sângerosului atentat de la San Bernardino. Compania americană susține că ceea ce doresc anchetatorii ar fi, de fapt, un fel de ”iarbă a fiarelor” care pe viitor va permite deschiderea oricărei încuietori electronice de la cele ale telefoanelor până la seifuri și care ar crea ”un precedent periculos care să pună în pericol libertățile civile ale fiecărui cetățean”
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat că susține poziția Apple în această dispută, pentru că nu crede că autoritățile ar trebui să dețină căi de acces la datele criptate ale utilizatorilor. Într-o intervenție extrem de așteptată la Congresul mondial al telefoniei mobile (MWC) de la Barcelona, Zuckerberg a precizat că susține compania Apple și pe actualul director executiv al acesteia, Tim Cook, în bătălia împotriva justiției americane în privința confidențialității datelor.
”Sunt alături de Tim și Apple”, a precizat Zuckerberg, adăugând că Facebook, deși este angajată serios în prevenirea și combaterea terorismului, susține protejarea datelor prin criptare.
De asemenea, marile companii de IT din lume și-au declarat susținerea pentru Apple care refuză să ofere FBI o breşă în sistemul de securitate al iPhone-ului care să permită extragerea datelor de pe mobilul lui Syed Rizwan Farook, unul dintre cei doi atacatori care au ucis 14 oameni și au rănit alți 22.
O instanță din SUA a ordonat companiei Apple să îi ajute pe anchetatorii de la FBI să deblocheze iPhone-ul respectiv care, susțin acesta, ar putea să conțină informații prețioase despre alte persoane implicate în atentatul comis de cei doi soți (uciși la scurt timp după comiterea masacrului de forțele speciale plecate pe urmele lor)
Tim Cook a explicat însă că dacă se supun acestei decizii, sistemul de securitate al iPhone-ului va fi slăbit și cei care au un astfel de telefon vor fi mai vulnerabili în fața spionilor și hoților cibernetici.
Cea mai nouă versiune de iPhone folosește un sistem de securitate criptat pe care nici Apple nu îl poate decoda. Guvernul nu îi cere companiei să deblocheze telefonul direct, ci să dezactiveze celelalte măsuri de securitate care îi împiedică pe anchetatori să descopere parola telefonului.
Conducerea Apple spune că inventarea unui astfel de program ar crea o breşă de securitate care ar expune toate dispozitivele electronice.
„FBI ne cere să realizăm o nouă versiune a sistemului de operare al iPhone care să treacă de orice protocol de securitate şi apoi să instalăm această versiune pe telefonul recuperat în timpul anchetei. Odată creată, o astfel de tehnologie ar putea fi folosită oricând şi pentru orice dispozitiv. Ar fi echivalentul unei chei universale capabile să deschidă sute de milioane de încuietori, de la restaurante şi bănci la magazine şi case", a precizat Cook într-o scrisoare deschisă despre decizia Apple de a nu colabora cu FBI.
La rândul său, generalul în rezervă Michael Hayden, care a condus atât Agenția de Securitate Națională, cât şi CIA în calitate de director, afirmă într-un interviu pentru USA Today că Apple are dreptate când susţine că implementarea unei portiţe de acces în iOS este periculoasă. Deşi în cazul San Bernadino Michael Hayden susţine poziţia FBI de a cere deblocare acelui iPhone, că şi regulă generală el spune că sistemele de operare pentru terminale mobile sau calculatoare nu ar trebui să aibă portiţe de acces care să permită accesarea datelor de către agenţiile guvernamentale. Hayden afirmă că directorul FBI şi-ar dori că datele tuturor dispozitivelor electronice să poată fi accesate uşor de către agenţia pe care o conduce, însă acest lucru ar afecta securitatea americanilor nu doar din SUA, ci şi din diverse alte zone de pe glob. Disputa Apple cu autoritățile americane a atras atenția candidatului republican la Casa Albă, Donald Trump, care nu a pierdut ocazia să atragă atenția cu un punct de vedere radical. Boicotați Apple, i-a îndemnat Trump pe americani. "Ce cred eu că trebuie să facem este să boicotăm Apple, până când acceptă să le dezvăluie anchetatorilor FBI numărul de decriptare. Tim Cook vrea să ne dea o reprezentaţie, probabil ca să ne arate cât de liberal este el.... Nu ţine. Boicotaţi Apple, până când furnizează informaţiile cerute", a spus Trump.