Caz halucinant în Poliția Română! Un agent a fost condamnat la moarte de un șef de inspectorat

Caz halucinant în Poliția Română! Un agent a fost condamnat la moarte de un șef de inspectorat

Caz halucinant în Poliția Română. Doi polițiști care au cerut să se trateze, pe banii lor, la o clinică din străinătate pentru afecțiunile medicale grave dobândite în timpul orelor de muncă au fost refuzați de un șef de inspectorat, pentru un motiv uluitor. Cazul a ajuns chiar și în atenția conducerii Poliției Române care, în cele din urmă, a aprobat suspendarea rapoartelor de serviciu, în perioada tratamentelor, pentru ca cei doi agenți. Mai grav este cazul unuia dintre polițiști care are probleme grave la coloana vertebrală și a obținut acordul unei clinici din Germania pentru a beneficia, acolo, de tratament. Colegii săi au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că refuzul șefului i-a pus în pericol viața.

Liderul unui cunoscut sindicat din poliție a relatat, pentru Evenimentul zilei”, că, după trei luni de așteptări zadarnice ale polițiștilor,  el a fost nevoit să intervină la șeful IGPR pentru ca cei doi agenți să se poată trata în străinătate. „Constatăm cu stupoare că dreptul la viață al polițiștilor este supus aprobării șefului, iar infractorii sunt, de departe, mai bine tratați de instituția Poliției Române”, este acuzația gravă a liderului de sindicat.

De un tratament mai rău decât în Evul Mediu a avut parte agentul Andrei Nicolau, din cadrul Inspectoratulu Poliției Județene (IPJ) Botoșani. Cazul său ne-a fost semnalat de către Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP).

Agentul de Poliție Rutieră Andrei Nicolau a solicitat, încă din luna octombrie 2015, suspendarea raportului de serviciu cu IPJ Botoșani, pe o perioadă de 18 luni, pentru tratarea la o clinică din Germania a unor afecțiuni la coloana vertebrală. Afecțiunile le-a căptat din cauza condițiilor de muncă, specifice poliției rutiere: ore întregi de dirijări ale traficului, în condiții meteorologice variate – ploaie, vânt, caniculă, ger.  Pentru a justifica demersul său și a arăta afecțiunile medicale grave de care suferă el a înaintat șefului IPJ Botoșani o solicitare la care a anexat documentele medicale emise inclusiv de către Spitalul Militar Iași, loc unde a fost internat. Mi mult decât atât, agentul Nicolau nu cerea bani instituției, ci a precizat că vrea să se trateze pe cheltuiala lui. Cu toate acestea, spre stupoarea polițistului, conducerea IPJ Botoșani i-a comunicat că  „din cauza deficitului de personal și a situaței operative complexe” cererea sa de suspendare a raportului de serviciu pentru tratarea afecțiunilor medicale nu a fost aprobată.

Practic, susțin sindicaliștii SNAP, IPJ Botoșani încalcă dreptul la tratament medical al polițistului și implicit dreptul la viață al acestuia, hotărând să-l folosească ca pe un sclav pe plantație, adică până la epuizare totală. „Ne vine greu să credem că astfel de oameni care își arogă drepturi de viață și de moarte asupra polițiștilor încă mai conduc destinele Poliției Române”, susține SNAP.

Sindicaliștii susțin că refuzul șefului IPJ Botoșani de a aproba suspendarea raporturile de serviciu, pentru tratarea unor afecțiuni medicale, încalcă prevederile legale, incidente în astfel de situații: art. 67 alin. 2 din Legea nr. 360/2002, art. 8 din HG nr. 677/2003 și art. 44 alin. 2 din OMAI nr. 298/2011.

„Dreptul de a te trata pe banii tăi în străinătate după ce ți-ai distrus sănătatea pentru Poliția Română este supus aprobării șefului. Ignorarea dreptului de a te trata acolo unde consideri că va fi benefic pentru sănătatea ta considerăm că este o mojicie și o ticăloșie specifică comuniștilor”, acuză SNAP.

Președintele SNAP, Iulian Surugiu, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”,  că, în urmă cu câteva zile,  a avut o întrevedere cu șeful Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu, în cadrul căreia a discutat și situația celor doi agenți de la IPJ Botoșani. „În cele din urmă, în urma intervenției la conducerea IGPR, agentului Nicolau și colegului săi li s-a aprobat suspendarea, pentru un an, a raporturilor de serviciu, pentru a se putea trata în străinătate”, ne-a declarat Surugiu. Președintele SNAP a adăugat că în cazul lui Nicolau, suspendarea s-a acordat pe un an, cu posibilitatea de prelungire, în funcție de evoluția stării de sănătate a agentului.