Vânzările de ARME la nivel global au CRESCUT, pentru prima oară în ultimii cinci ani
- Ana Sârbu
- 11 decembrie 2017, 15:05
Vânzările de arme la nivel global au crescut, pentru prima oară în ultimii cinci ani, în 2016, în contextul creșterii tensiunilor geopolitice care au condus la creșterea cheltuielilor pentru înarmare.
Vânzările celor mai importanți 100 de producători de armament din lume au crescut cu 1,9% față de anul anterior, ajungând la 374,8 miliarde de dolari, conform datelor prezentate de Institutul de Cercetări pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).
„Creșterea vânzărilor de arme era de așteptat și a fost o consecință a implementării unor noi programe naționale majore de înarmare, în timpul operațiunilor militare din câteva țări, în contextul tensiunilor regionale persistente, care conduc la o cerere tot mai mare de arme”, spune institutul în raportul său, citat de CNN.
Producătorii de arme din Coreea de Sud, care furnizează tot mai mult armament armatelor țării, au avut cea mai mare creștere, în procente, între țările dezvoltate.
Sumele mari cheltuite reflectă temerile privind un declanșarea unui război cu Coreea de Nord. Vânzările firmelor de armament din Coreea de Sud au crescut cu 20% în 2016. ajungând la 8,4 miliarde de dolari.
Guvernele naționale sunt de departe cei mai mari cumpărători de arme și sisteme de armament din lume.
Firmele americane au rămas în topul industriei de profil, în 2016, în timp ce vânzările au crescut cu 4%, până la mai mult de 217 miliarde de dolari, adică 58% din totalul la nivel global.
Firma americană din domeniul apărării Lockheed Martin - cel mai mare producător de armament din lume - a avut o creștere a vânzărilor cu 11% anul trecut, datorită creșterii livrărilor de avioane de luptă F-35 și a achiziționării producătorului de elicoptere Sikorsky.
Aude Fleurant, director al Departamentului pentru cheltuieli militare al SIPRI; crede că aceste creșteri înregistrate de SUA vor continua, pentru că președintele Donald Trump vrea să mărească bugetul Pentagonului și să modernizeze arsenalul nuclear american.
Vânzările rușilor au crescut cu 3,8%, până la 26,6 miliarde de dolari, o creștere mai lentă decât în anii precendenți. Moscova a crescut cheltuielile pentru capacitățile sale militare, dar achizițiile au fost lente, din cauza resurselor mai reduse ale țării.
„Este o chestiune de bani”, a explicat Fleurant, adăugând că Rusia a fost lovită de scăderea dramatică a prețuirlor la petrol și gaze.