Sondaj: Încrederea românilor în Justiție A SCĂZUT drastic. Cum stau Președinția și Parlamentul

Sondaj: Încrederea românilor în Justiție A SCĂZUT drastic. Cum stau Președinția și Parlamentul

Spre deosebire de anii trecuți, încrederea în Justiție în rândul românilor s-a prăbușit, ajungând la numai 24%, conform unui sondaj realizat la nivel național, în luna noiembrie, de către Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS). Potrivit Eurobarometrului Comisiei Europene, în 2016 încrederea românilor în justiție era de 35%, iar în 2015 la 48%.

Încrederea în Biserică este pe o pantă ascendentă, de la mai puțin de 50% (în sondaje IRES și Avangarde) în 2016, la 61%, conform datelor sondajului prezentat de stiripesurse.ro. Topul încrederii în instituții este condus detașat de pompieri și Armată, în timp ce Președinția a scăzut la 39%. Parlamentul se bucură de încrederea a doar 20% dintre români.

„La întrebarea „Câtă încredere aveți în următoarele instituții...?”, respondenții au spus:

Pompieri: Foarte multă/Multă - 83%; Foarte puțină/Puțină - 15%; Nu știu/ Nu răspund - 2%;

Ne puteți urmări și pe Google News

Armată: Foarte multă/Multă - 71%; Foarte puțină/Puțină - 26%; Nu știu/ Nu răspund - 3%;

Școli: Foarte multă/Multă - 66%; Foarte puțină/Puțină - 32%; Nu știu/ Nu răspund - 2%;

Biserică: Foarte multă/Multă - 61%; Foarte puțină/Puțină - 37%; Nu știu/ Nu răspund - 2%;

Poliție: Foarte multă/Multă - 59%; Foarte puțină/Puțină - 39%; Nu știu/ Nu răspund - 2%;

Mass-media: Foarte multă/Multă - 45%; Foarte puțină/Puțină - 53%; Nu știu/ Nu răspund - 2%;

Primărie: Foarte multă/Multă - 44%; Foarte puțină/Puțină - 54%; Nu știu/ Nu răspund - 2%;

Președinție: Foarte multă/Multă - 39%; Foarte puțină/Puțină - 59%; Nu știu/ Nu răspund - 2%;

Justiție: Foarte multă/Multă - 24%; Foarte puțină/Puțină - 73%; Nu știu/ Nu răspund - 3%;

Guvern: Foarte multă/Multă - 24%; Foarte puțină/Puțină - 75%; Nu știu/ Nu răspund - 1%;

Parlament: Foarte multă/Multă - 20%; Foarte puțină/Puțină - 79%; Nu știu/ Nu răspund - 1%;

Partide politice: Foarte multă/Multă - 15%; Foarte puțină/Puțină - 83%; Nu știu/ Nu răspund - 2.”

Același sondaj CURS arată că, dacă s-ar organiza acum alegeri, preşedintele Klaus Iohannis ar fi la egalitate cu Gabriela Firea, dacă aceasta ar fi candidata PSD.

Iohannis ar obţine, potrivit sondajului CURS, 37% din voturi, la fel ca actualul primar general al Capitalei. Un detaliu interesat este acela că Firea ar fi la 5 procente sub ceea ce ar obţine PSD, potrivit aceluiaşi sondaj, dacă s-ar organiza alegeri parlamentare (43%). Surpriza majoră ar veni de la Călin Popescu Tăriceanu, care ar fi preferat de 13% dintre români. Liderul ALDE este urmat de Cristian Diaconescu, în scenariul în care acesta ar fi candidatul PMP. Kelemen Hunor este cotat cu 4%, iar Dan Barna, noul preşedinte USR, cu doar 3%. În mod surprinzător, sondajul îl include pe George Mioc, un candidat independent care locuieşte în SUA, fiind mai puţin cunoscut în România.

Chiar dacă rezultatele celui mai recent sondaj realizat de CURS în luna noiembrie ar duce tot la o majoritate parlamentară PSD-ALDE, în urma unor eventuale alegeri anticipate, partidul condus de Liviu Dragnea pierde teren în opțiunile de vot ale românilor, iar formațiunea liderului Călin Popescu Tăriceanu înregistrează un trend ascendent. Dorel Abraham, cel care deține CURS, a declarat, pentru EVZ, că niciun partid politic sau politician nu a fost beneficiarul studiului. 

În cazul în care ar fi organizate alegeri parlamentare, PSD ar obţine 43% din voturi, cu 2,5% mai puţin decât în 2016, spune sondajul Centrului de Sociologie Urbană şi Regională (CURS).

O schimbare semnificativă este creşterea procentelor ALDE, de la 6% la 9%.

Însă, cea mai importantă creştere ar înregistra-o PNL, condus de Ludovic Orban.Liberalii ar fi votaţi de 27% dintre cei cu opţiuni conturate, faţă de 20% la parlamentarele din 2016, arată cercetarea sociologică realizată de CURS.

Și PMP înregistrează o ascensiune ușoară, de la 5% la 6%, devenind astfel al doilea partid de opoziţie, pe fondul prăbuşirii USR. Fostul partid al lui Nicuşor Dan ar obţine, conform sondajului, doar 5%, faţă de aproape 9%, cât a avut anul trecut.