Un nou FILTRU în justiției pentru procurori și judecători. DECIZII de ULTIMĂ ORĂ

Un nou FILTRU în justiției pentru procurori și judecători. DECIZII de ULTIMĂ ORĂ

De acum înainte, judecătorii și procurorii vor fi supuși, o dată la 5 ani, unei evalurăi psihologice și medicale, conform amendamentului adoptat de Comisia specială parlamentară privind legile Justiţiei. În cazul în care magistrații primesc calificativul „inapt”, aceștia vor fi obligați să urmeze un program de consiliere psihologică cu o durată de 6 luni.

Dacă în urma evaluării psihologice, judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor primeşte calificativul inapt, acesta este obligat să urmeze un program de consiliere psihologică cu o durată de cel mult 6 luni, urmând ca judecătorul sau procurorul să fie supus unei noi evaluări, informează Agerpres.

Procedura de evaluare și reevaluare psihologică, inclusiv modalitatea de constituire a comisiilor de evaluare psihologică, plata membrilor acestora şi desfăşurarea programului de consiliere psihologică se stabilesc printr-o hotărâre a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), se arată în textul adoptat în Comisia de specialitate condusă de Florin Iordache, autorul OUG 13 în perioada în care era ministru al Justiției.

Evaluarea profesională a judecătorilor şi procurorilor cu peste 15 ani vechime să se facă o dată la 5 ani, modificând în acest sens prevederea actuală privind evaluarea tuturor magistraţilor o dată la 3 ani, au stabilit membri Comisiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru verificarea îndeplinirii criteriilor de competenţă profesională şi de performanţă, judecătorii şi procurorii sunt supuşi unei evaluări periodice privind calitatea activităţii, eficienţa, integritatea şi obligaţia de formare profesională continuă, iar în cazul judecătorilor şi procurorilor numiţi în funcţii de conducere şi modul de îndeplinire a atribuţiilor manageriale.

Prin urmare, la magistraţii cu o vechime între 1 an şi 5 ani, evaluarea se va face o dată la 2 ani, pentru cei cu vechime între 5 şi 10 ani, evaluarea este o dată la 3 ani, pentru cei cu vechime între 10 şi 15 ani, evaluarea va fi o dată la 4 ani. O dată la 5 ani va fi făcută evaluarea judecătorilor şi procurorilor cu o vechime mai mare de 15 ani, stabileşte amendamentul adoptat.

În prezent, legea prevede că această evaluare profesională se face la 3 ani.