Atentat cu plic suspect la adresa ministrului „Altă întrebare”
- Ana Petrescu
- 23 noiembrie 2017, 00:00
Un plic suspect a ajuns, ieri, în Parlament. Pe el era adresa comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei şi îl avea ca destinatar pe fostul ministru al Justiției, Florin Iordache.
Plicul, care conţinea un praf de culoare albă, de natură neidentificată, a fost preluat de angajaţii Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP). „O colegă de-a mea a venit și m-a anunțat că la Comisia juridică s-a primit un plic suspect cu o substanță. Eram în Comisie (comisia specială pentru legile justiției - n.r.) și am spus: sesizați pe cine e competent să vadă ce e cu el, cine l-a trimis, ce conține și așa mai departe. Am rugat Secretariatul General să sesizeze, să vadă despre ce e vorba: când s-a primit, unde s-a primit”, le-a povestit Iordache jurnaliștilor, precizând că el personal nu a văzut plicul.
Întrebat de presă dacă se consideră o țintă, Florin Iordache a negat. „Eu nu consider. E un banal. Îți trimite cineva nu știu ce praf. Nu știu... În sfârșit... Organele abilitate fără îndoială își fac datoria”, a adăugat el.
Singurul atac în Senatul României, în 1920
Pe 8 decembrie 1920, la ora 14.30, când Senatul trebuia să-şi reia lucrările, a avut loc o explozie puternică, în urma căreia au murit epicopul greco-catolic Demetru Radu, ministrul Justiției, Dimitrie Greceanu, care a fost răpus de septicemie câteva zile mai târziu, și Spirea Gheorghiu, care a decedat și el în zilele care au urmat, potrivit Historia. În urma atentatului au fost și răniți printre care președintele Senatului, Constantin Coandă, episcopul ortodox Nifon și episcopul ortodox Roman Ciorogariu.
Atacul terorist, cu bombă artizanală plasată în sala de plen a Senatului României, a fost pus la cale de Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau. Goldstein era șeful unui grup anarhistterorist, condus de Abraham Grinstein, șeful serviciului de terorism cu sediul la Odessa. Se bănuia că grupul lor nu a acționat singur, ci i-a avut drept complici și pe alții, ca Alecu Constantinescu, conducătorul aripii de extremă stângă a Partidului Socialist din România, care în 1921 s-a desprins din acesta și a format Partidul Comunist din România.