Sorina Matei DEZVĂLUIRI INCEDIARE! Procurorarea care îl anchetează pe Dragnea a încălcat legea
- Ramona Feraru
- 20 noiembrie 2017, 13:12
Jurnalista Sorina Matei face noi dezvăluiri incendiare despre procuroarea DNA care instrmentează dosarul în care este cercetat Liviu Dragnea, Alexandra Lăncrănjan, cunoscută drept ”Veverița”. Jurnalista scrie pe contul ei că procuroarea a încălcat în mod repetat legea privind activitatea magistraților, participând la conferinţa “POLITICA în Era Digitală” alături de politicieni, ceea ce este interzis unui procuror, magistrat, conform statului.
”Pe 4 octombrie 2017, la doar două zile după ce se afişaseră rezultatele potrivit cărora a devenit procuror DNA din a treia încercare, Alexandra Lăncrănjan, poreclită chiar de colegii săi din magistratură- Veveriţa, a lăsat din nou activitatea investigativă penală la o parte, deşi teoretic, avea de instrumentat cazuri de corupţie importante ce necesită anchete cu un grad mare de complexitate şi dificultate, şi după amiază a plecat de la DNA la o reuniune ce nu avea legătură nici cu meseria sa, nici cu profesia, nici cu calitatea sa de magistrat, nici cu formarea profesională. Ba din contră. Avea legătură exclusiv şi eminamente cu ceea ce îi este interzis expres şi dintodeauna unui magistrat: politica.
Aşadar, pe 4 octombrie 2017, Alexandra Lăncrănjan, de 2 zile proaspăt procuror DNA cu acte-n regulă, a participat- atenţie, în calitate de procuror DNA şi reprezentând DNA!!- la “Forumul tinerilor lideri strategici”, organizat de Institutul Aspen şi de biroul de la Bucureşti al German Marshall Fund of the US în deschiderea Bucharest Forum, procurorul fiind pasionat de mulţi ani de acţiuni/activităţi ce ţin de leadership şi visându-se un viitor lider al României în zona Justiţiei. De altfel, Alexandra Lăncrănjan a declarat în interviuri că “6 ani ca procuror” îi sunt “suficienţi în parchet”, deşi are grad profesional doar de procuror de parchet de pe lângă judecătorie şi nu a avut până acum rezultate semnificative în zona investigaţiilor penale.
Aşa cum arată imaginile şi documentele publice, Alexandra Lăncrănjan, s-a înscris ca procuror reprezentând DNA şi a participat la “Forumul tinerilor lideri strategici”, deşi avea cunoştinţă că tematica ce fusese deja anunţată şi afişată în program nu avea legătură cu activitatea în care profesează ca magistrat, ci cu politica, şi îi era interzis acest lucru, potrivit Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor dar şi Codului deontologic al magistraţilor.
Cu toate acestea, Alexandra Lăncrănjan miercuri, pe 4 octombrie, în jur de ora 16.00, a lăsat deoparte activitatea de anticorupţie din DNA şi lucrul la dosarele grele şi, în calitate de procuror DNA, s-a dus să participe la ceva ce o interesa mai tare: conferinţa denumită explicit “Politica în Era Digitală”. În cadrul unui forum despre noi tendinţe politice şi cu numeroase participări politice. Aşadar, absolut nimic despre Justiţie, totul despre politică.
Imaginile publice postate la câteva zile după eveniment arată că la sesiunea la care a participat Alexandra Lăncrănjan, în calitate de procuror al DNA, au ţinut discursuri Mircea Geoană, preşedinte al Aspen România şi preşedinte al Partidului Social Românesc/PSRO, Alina Inayeh, director pe Bucureşti al German Marshall Fund of the US, Victor Negrescu, vicepreşedinte PSD, ministru delegat pentru afaceri europene în Guvernul Mihai Tudose, europarlamentar PSD, Laurenţiu Ştefan, consilier prezidenţial în Departamentul de Politică Internă al preşedintelui Klaus Iohannis, apropiat de preşedinte, David Schlaefer, Consilier politic al ambasadei SUA la Bucureşti, Thibault Muzergues, director pe Europa al Institutului Internaţional Republican şi încă un participant.
Alexandra Lăncrănjan, ca procuror DNA, a asistat şi la discursul lui Mircea Geoană, şi la cel al ministrului PSD, Victor Negrescu, şi la cel al consilierului politic al lui Klaus Iohannis, Laurenţiu Ştefan, şi la discursul al lui David Schlaefer, consilierul politic al ambasadei SUA la Bucureşti, şi la speechul şefului pe Europa al IRI, şi la sesiunea de întrebări şi răspunsuri.
De altfel, potrivit postării de pe pagina de Facebook, ministrul PSD Negrescu a vorbit la reuniunea la care l-a ascultat atent Lăncrănjan, ca procuror DNA, despre “digitalizarea politicii, sinceritatea în mediul online, hate speech, fake news, tendinţele negative de pe platformele sociale, efecte negative, informarea populaţiei, organizarea de conferinţe despre hate speech şi coduri de conduită pe Internet”.
Aşadar, iar nimic despre Justiţie, nicio legătură cu meseria sau domeniul de activitate, numai tot ce îi era expres interzis prin lege şi Cod profesional procurorului: politica şi comunicarea politică.
Alături de Alexandra Lăncrănjan, la “Forumul tinerilor lideri strategici”, au mai participat şi alţi politicieni, printre care Ramona Mănescu, europarlamentar, fost PNL/posibil ALDE, implicată în scandaluri privind retrocedări/ Grupul Monaco, Florin Alexandru Alexe, vicepreşedinte PNL dar şi alţi reprezentanţi ai unor companii private şi ONG-uri.
Potrivit legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, art. 9, alin 1, procurorii nu pot “să participe la activităţi cu caracter politic”. Iar Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor statuează şi el clar şi fără echivoc la art. 5, alin 2, că “procurorii nu pot participa la reuniuni publice cu caracter politic” şi în art.9 alin 2 stă scris că “procurorii trebuie să se abţină de la orice comportament, act sau manifestare de natură să altereze încrederea în imparţialitatea lor”. În ciuda tuturor acestor prevederi exprese, Alexandra Lăncrănjan, cu participare şi prezenţă confirmate, în calitate de procuror DNA, reprezentând instituţia, a participat la conferinţa “Politica în Era Digitală” de care era mai interesată decât activitatea investigativă în DNA.
Alexandra Lăncrănjan a acceptat, aşa cum arată lista publică, să fie trecută ca participant la “Forumul tinerilor lideri strategici” în calitatea de procuror DNA, deşi reuniunea nu avea legătură cu DNA, nici cu profesia, nici cu magistratura, nici cu formarea profesională, nici cu Justiţia/domeniul de activitate, ci mai degrabă cu calitatea sa de preşedinte/membru al Asociaţiei civice Lider Just şi cu statutul de bursier pe 2017-2018 al German Marshall Fund of the US, aşa cum arată datele publice. Iar tema/agenda dezbaterii îi era una interzisă, fiind politică, aşa cum se susţine chiar în titlu.
În plus, Alexandra Lăncrănjan apare pe lista de actuali bursieri ai German Marshall Fund of the US, în funcţia de procuror/”public prosecutor”, fiind de altfel singura persoană cu această calitate de magistrat- din totalul de 72 de bursieri din toată lumea, 31 din SUA şi restul de 40 din statele europene.
De subliniat este că până acum, niciun alt procuror DNA, în afară de Alexandra Lăncrănjan nu a mai participat public la seminarii, reuniuni, întâlniri, sindrofii, cu teme eminamente politice, la conferinţe politice, la adunări la care sunt prezenţi şi politicieni, care sunt prezidate de lideri politici, reuniuni ce nu au legătură cu instituţia şi profesia sau pe teme ce nu vizează formarea profesională a magistraţilor tocmai din cauza rigorilor necesare în activitatea judiciară şi de investigaţie penală a DNA şi obligaţiei legale a imparţialităţii în exercitarea funcţiei şi îndeplinirea atribuţiilor profesionale.
De altfel, niciun alt procuror DNA, în afară de Alexandra Lăncrănjan, nu este bursier într-un program extern ce nu are legătură cu cooperarea judiciară instituţională în plan extern, cu formarea profesională a magistraţilor sau cu activitatea judiciară a DNA.
The Young Strategic Leaders Forum, parte a Bucharest Forum 2017 al Institutului Aspen România și biroului din București al German Marshall Fund of the US, a fost organizat, potrivit datelor publice, cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Cercului Militar Național, Comisiei Europene, Băncii Naționale a României și Primăriei sectorului 5.
Filiala din România a Institutului Aspen este printre primele deschise în Europa de către Aspen Institute din Colorado, în membrii Boardului fiind şi Mircea Geoană dar şi alţi politicieni americani, Institutul fiind mai apropiat de cercurile republicane.
German Marshall Fund of the US este un alt important think tank american ce susţine că dezvoltă lideri în multe domenii de activitate, promovează cooperarea dintre SUA şi Europa, sprijină societatea civilă în zona Balcanilor şi Mării Negre, oferind politicienilor de vârf iniţiative şi teme strategice ce ţin de democraţie şi rule of law.”, scrie Sorina Matei pe contul său.