Retrospectivă completă Teodor Bănuș la Timișoara. Unde se văd lucrările celui mai celebru ilustrator

Retrospectivă completă Teodor Bănuș la Timișoara. Unde se văd lucrările celui mai celebru ilustrator

Lucrările unuia dintre cei mai importanți artiști plastici români contemporani se vor afla pe simezele Muzeului de Artă Timișoara în cadrul unei expoziții-eveniment în România. El este cel care a ilustrat cunoscuta serie de cărți Jules verne, sau Cartea Zmeilor a lui Cărtărescu.

Muzeul de Artă Timișoara deschide, vineri,  cea mai mare expoziție personală a lui Tudor Banuș organizată vreodată în România. 

Curatorii expoziției, Oana Ionel și Nicolae Velciov, propun publicului un parcurs prin întreaga operă a lui Tudor Banuș, incluzând patru capitole: lucrări ale artistului apărute în  importante publicaţii din lume precum: Le Monde, The New York Times, Die Zeit, Le Figaroetc.; lucrări apărute în Observatorul Cultural din seria Tandem; seria desenelor cu zmei care au fost rodul colaborării cu scriitorul Mircea Cărtărescu pentru Enciclopedia Zmeilor; alfabetul suprarealist al artistului.  

”Tudor Banuș are două calități care se găsesc rar reunite într-o singură persoană: talentul și intelectul. Este capabil de a satisface, în același timp, exigențele estetice și intelectuale, fiind unul dintre foarte importanții artiști contemporani”, scria despre artist The New York Times. 

Tudor Banuș s-a născut la București în 1947 și s-a stabilit la Paris în 1972. A urmat studiile Institutului de Arhitectură la București și ale Ecole Superieure de Beaux Arts din Paris, cariera sa fiind dedicată artei plastice, în special graficii. A avut peste 60 de expoziții personale la Paris, New York, Geneva, Viena, Londra și München. A ilustrat numeroase cărți, între altele cunoscuta serie Jules Verne, frații Grimm, Thomas Jefferson, Jack London, Doris Lessing, Mircea Cărtărescu, Ion Barbu și Șerban Foarță. În anul 1979 a obținut premiul pentru cea mai frumoasă carte ilustrată, Muzicanții din Bremen, de frații Grimm. De asemenea, artistul e cunoscut pentru că a ilustrat coperțile unor publicații celebre, precum The New York Times, Le Monde, L'Express, Le Point, Die Zeit etc. 

”Ampla expoziție personală a lui Tudor Banuș organizată de Muzeul de Artă Timișoara, precum și  publicarea unui catalog cu lucrările artistului atrag atenția asupra unei creații de excepție. Inspirată de literatură, istorie, politică și filozofie, grafica lui Tudor Banuș este rezultatul talentului unui mare desenator, pentru care jocul formelor și al chipurilor e un prilej de a regândi și a problematiza condiția umană. Descoperim în arta aceasta orașul global cu multiplele lui fațete, dar mai ales trăirile personale ale artistului. O gândire și o simțire libere de prejudecăți și ideologii îl susțin pe Tudor Banuș în reinventarea universului transcultural, ecumenic și cosmopolit, avându-și originile în Renaștere și Iluminism. Desenând, artistul interoghează tot ceea ce îi iese în cale și o face apelând la un limbaj în care realitatea și fantasticul se întrepătrund”, spune directorul Muzeului de Artă Timișoara, Victor Neumann. 

Retrospectiva Tudor Banuș se va afla pe simezele Muzeului de Artă Timișoara între 17 noiembrie 2017 și 1 martie 2018, putând fi vizitată zilnic, între orele 10 și 18 (luni închis). (Sursa foto: jpmosca - photography)