Manechin medical pentru taining, donat ISU Dobrogea de la KMGI - Rompetrol
- Dana Lascu
- 13 noiembrie 2017, 13:57
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ISU Dobrogea a primit, drept donație, din partea KMGI – fostul Rompetrol un manechin medical pentru trainingul echipajelor de prim ajutor care acordă asistență la naștere.
Echipajele de prim ajutor ale ISU Dobrogea vor putea practica pe noul manechin tehnicile necesare în cazurile când preiau gravide care nasc pe drum. Manechinul, care are in interior o păpușă-bebeluș din silicon, simulează aproape perfect o naștere naturală, astfel încât echipajele să știe la ce se pot aștepta.
„Înțelegem nevoile sistemului public de sănătate și avem datoria socială de a contribui la dezvoltarea țării astfel încât pacienții să beneficieze de asistența medicală de calitate. Această inițiativă vine ca o continuare a angajamentului pe care ni l-am asumat în urmă cu 10 ani, prin care am realizat investiții în reabilitarea și dotarea unităților spitalicești și a centrelor de pregătire ISU din România de peste 4 milioane USD”, a arătat Alexey Golovin, Vicepreședinte KMG International – fostul grup Rompetrol.
„Pregătirea personalului pentru intervenție este una dintre priorităţile ISU Constanţa. În ultimii ani a crescut mult numărul solicitărilor din partea persoanelor care au sarcină la termen sau sunt în ultimul trimestru. Numărul acestor solicitări este în crestere în special în sezonul rece, pe timpul codurilor de ger sau zăpadă. Achiziţia unui manechin de specialitate este un real sprijin pentru pregătirea profesională a pompierilor” a spus, la rândul său, col. Popa Daniel Gheorghe, inspector şef ISU Constanţa.
Până la 1 noiembrie, la nivelul județului Constanţa echipajele de prim ajutor SMURD au intervenit la aproximativ 100 de gravide și lehuze, pentru asistare la naștere și îngrijirea nou-născutului.
La Constanța funcţionează un centru regional de pregătire în primul ajutor calificat și descarcerare, amenajat de KMG International în 2013, în care sunt pregătiţi paramedicii constănţeni, dar și cei din judeţele Călăraşi, Tulcea şi Ialomiţa. Printre proiectele realizate cu ISU la nivel național amintim: dotarea echipajelor ISU/SMURD Bihor cu un sistem informatic de asistare decizională unic în România, folosit în timpul misiunilor de urgență de descarcerare, în judetul Neamț - reamenajarea spațiului în care funcționează dispeceratul integrat ISU-Ambulanța Neamt și dotarea acestuia cu mobilier și echipamente electronice, de informatică și comunicații moderne necesare în dispecerizarea apelurilor de urgență și coordonarea acțiunilor de intervenție, etc.
Parteneriatul cu SMURD, încheiat în 2009, s-a concretizat în carburant JetA1 pentru elicopterele aeromedicale, uniforme pentru voluntari la nivel național, contribuție financiară la construirea heliportului de pe spitalul de urgență Oradea, cât și aparatură medicală – ECMO mobil (aparat de oxigenare extracorporală arterio-venoasă cu membrană).