Președintele Camerei de Comerț și Industrie cere guvernanților să înceteze cu atacurile la multinaționale
- Maria Stan
- 9 noiembrie 2017, 22:47
Președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a făcut apel, în cadrul Galei Topului Național al Firmelor, ediția a XXIV-a, către guvernanți să înceteze cu atacurile la multinaţionale şi i-a îndemnat pe aceștia să se uite peste cifrele oficiale care arată care sunt exportatorii din România.
„O spun cu tristeţe: deşi avem 21.880 de exportatori în România, primii 100 fac 49% din exportul României. Cu tristeţe o spun că în primii 100 sunt doar şase firme româneşti. Să ne închipuim ce înseamnă lipsa capitalului străin în acest segment al exportului! Cred că lucrurile trebuie privite şi prin prisma clasamentelor UE - ultimul loc la inovare-cercetare, pe penultimul loc la productivitatea muncii şi la digitalizarea administrativă", a afirmat Președintele CCIR.
De asemenea, Daraban a subliniat, pe baza modificărilor aduse Codului Fiscal de către Guvern, că economia românească este polarizată, întrucât, pe de o parte, mediul de afaceri românesc se bazează pe microîntreprinderi, de maximun câte 9 salariați, iar pe de altă parte multinaționalele sunt marii angajatori din România, și fără de care mediul economic românesc va avea foarte mult de suferit.
„Polarizarea economiei româneşti trebuie să ne pună pe gânduri. Avem un mediu de afaceri bazat foarte mult pe microîntreprinderi. Acestea au maximum câte 9 salariaţi. Este o realitate pe care am încercat să o supunem Guvernelor României, pentru că guvernanţii trebuie să plece de la aceste adevăruri când trag concluzii şi iau decizii. (...) Dar durata zborului este prea mare pentru frecvenţa cu care se schimbă Codul fiscal. Este incredibil ce se întâmplă! Mai mult de atât, am apelat la o analiză concretă a mediului de business. Sunt un susţinător al capitalului autohton, dar cred că, la modul cel mai sincer, nu ne putem juca cu cuvinte. Nu putem blama multinaţionalele. Multinaţionalele, dacă se retrag din România, închidem lumina ţării. Nu cred că este un subiect cu care ne putem juca. Sunt mari angajatori, mari plătitori de taxe şi impozite, nu cred că aceste multinaţionale să se înscrie într-o escală a populismului”, a precizat Daraban.
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a premiat, joi, 9 noiembrie 2017, cei mai performanți oameni de afaceri din România, în cadrul Galei Topului Național al Firmelor, ediția a XXIV-a, la Centrul Expozițional Romexpo.
Premiile de excelenţă au revenit, în acest an, companiilor Automobile Dacia SA pentru cea mai mare cifră de afaceri înregistrată în 2016, Aramis Invest SRL pentru cel mai mare volum la export în 2016, Hidroelectrica pentru cel mai mare profit, Dedeman SRL pentru cel mai mare angajator cu capital privat integral românesc, Băncii Transilvania pentru cea mai mare valoare tranzacţionată la Bursa de Valori București, Conpet SA pentru cel mai mare randament al dividendului la BVB.
În premieră, CCIR a acordat premiul Meritul Comercial. Acesta a ajuns la preşedinţii Camerelor de Comerţ şi Industrie din Bucureşti, Alba, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Satu-Mare, Teleorman, Tulcea, Vrancea.
Topul Naţional al Firmelor a premiat cele mai performante companii din şapte domenii de activitate - industrie, servicii, comerţ, turism, cercetare-dezvoltare şi high-tech, agricultură, silvicultură şi pescuit şi construcţii
Ediția a XXIV-a din 2017 a Topului Național al Firmelor a clasat pe primele 10 locuri (1-10) la nivel naţional 12377 companii – operatori economici din diferite sectoare de activitate: peste 4.300 din industrie, peste 3.400 din servicii, circa 2.600 din comerț, 309 din turism, 462 din cercetare-dezvoltare și high-tech, 633 din agricultură, silvicultură și pescuit și 592 din construcții.
Cele 12377 companii însumează un total de cifră de afaceri de aproape 150 mld. euro, un profit din exploatare de circa 12, 5 mld. euro și 1.346.664 de salariați, conform Camerei de Comerț și Industrie a României.