SCANDALUL MOSCHEILOR a izbucnit în UNGARIA

SCANDALUL MOSCHEILOR a izbucnit în UNGARIA

În Ungaria nu va fi permisă construirea moscheilor, dar nu este vorba doar despre o chestiune privind libertatea religiei, ci şi despre una legată de securitatea unei ţări, a declarat liderul grupului parlamentar al partidului Fidesz, Gergely Gulyás.

Gergely Gulyás a declarat recent, într-o emisiune a unui post de televiziune, şi că îi pare rău pentru cei care vor fi perdanţii unei astfel de decizii privind apariţia moscheilor.

Politicianul ungar nu a spus însă dacă fi elaborată o iniţiativă legislativă în acest sens şi care va fi soarta moscheilor  deja existente.

Comunitatea musulmanilor din Ungaria a precizat, potrivit RRA, printr-un comunicat că a aflat cu stupefacţie şi indignare că liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ Fidesz, Gergely Gulyás, a făcut unele declaraţii, conform cărora în această ţară nu vor fi moschei, iar afirmaţiile acestuia sunt în contradicţie cu constituţia, drepturile omului şi normele internaţionale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi o asociaţie pentru apărarea drepturilor musulmanilor din Ungaria şi-a exprimat nemulţumirea, arătând că în ţară există mai multe case de rugăciune care funcţionează ca moschei şi care pot fi vizitate în mod liber, astfel încât oricine se poate convinge că nu se desfăşoară niciun fel de activităţi de radicalizare acolo. Asociaţia a cerut factorilor de decizie să se abţină de la stigmatizarea colectivă a comunităţilor şi a anunţat că va sesiza autorităţile dacă obţine informaţii legate de persoane care reprezintă un risc în ceea ce priveşte securitatea naţională, dar va protesta în cadrul forumurilor de specialitate împotriva îngrădirii drepturilor.

Liderul organizaţiei musulmanilor din Ungaria, Zoltán Sulok, a declarat publicaţiei "Magyar Narancs" că este dificil să reacţioneze fără să cunoască aspectele concrete, dar ar exista îngrijorări de ordin constituţional şi dacă s-ar interzice construirea de noi moschei, deoarece s-ar îngrădi drepul la religie al unei comunităţi. Zoltán Sulok a mai spus că moschei noi nu prea se construiesc oricum în Ungaria, cele care sunt în prezent fiind amenajate în clădiri deja existente de membrii comunităţii. Acesta consideră că este vorba doar despre generarea artificială a anumitor sentimente în rândul alegătorilor împotriva celor 30-40.000 de membri ai comunităţii musulmane din Ungaria înaintea alegerilor din primăvara anului viitor.