MII de CATALANI au ieșit din nou ÎN STRADĂ. Ce cer manifestanții și unde se află LIDERUL lor, Carles Puigdemont

MII de CATALANI au ieșit din nou ÎN STRADĂ. Ce cer manifestanții și unde se află LIDERUL lor, Carles Puigdemont

Mii de catalani au protestat față de detenția a opt miniștri regionali, demiși din funcție și inculpați după declararea independenței de către Catalonia.

Oficialii care au apărut în fața Înaltei Curți din Spania sunt acuzați de rebeliune, rărvrătire și folosirea abuzivă a fondurilor publice. Procurorii au cerut și un mandat de arestare european pentru fostul lider catalan Carles Puigdemont, care nu a apărut în fața instanței, pentru că a plecat în Belgia. 

Cererea procurorilor se referă și la alți patru foști miniștri, care au ignorat citarea în instanță. 

Spania a fost afectată de o criză constituțională, după referendumul de independență din Spania, organizat în Catalonia, la 1 octombrie, în ciuda declarării sale ca fiind neconstituțională de către Curtea Constituțională spaniolă, scrie BBC.

Săptămâna trecută, premierul spaniol Mariano Rajoy a impus control direct asupra Cataloniei, suspendând autonomia provinciei, dizolvând Parlamentul regional și convocând alegeri locale pentru 21 decembrie. 

Guvernul catalan a anunțat, că din cei 43% dintre alegători care s-au prezentat la referendum, 90% ar fi votat în favoarea independenței.

Aseară, mii de oameni s-au adunat în fața Parlamentului regional al Cataloniei, în Barcelona. Mulți aveau steaguri catalane și pancarte pe care scria „Libertate pentru deținuții politici”. Astfel de proteste au fost organizate și în alte orașe catalane. 

Partidele politice și grupurile civice din regiunea bogată din nord-estul Spaniei au condamnat decizia judecătorilor de a-i aresta pe foștii miniștri. 

Nouă din cei 14 foști miniștri catalani, citați în instanță, s-au prezentat în fața judecătorului Carmen Lamela de la Înalta Curte a Spaniei din Madrid. Ea a motivat arestarea lor cu faptul că altfel ar putea pleca din țară sau ar putea distruge dovezi. 

Cei reținuți sunt: fostul vicepreședinte  Oriol Junqueras, ministrul de Interne, Joaquim Forn, ministrul de Externe, Raül Romeva; ministrul Justiției,  Carles Mundó; ministrul Muncii, Dolors Bassa; consilier al șefului guvernului, Jordi Turull; ministru al Dezvoltării Sustenabile, Josep Rull; ministrul Culturii, Meritxell Borras. 

Cel de-al douălea oficial, fostul ministru al Afacerilor, Santi Vila, a fost eliberat pe cauțiune, la cererea procurorilor. El își dăduse demisia din funcție înainte de votul parlamentului catalan pentru independență, vinerea trecută. 

Pe lângă Carles Puigdemont, procurorii au cerut Înaltei Curți mandate europene de arestare pentru următorii oficiali catalani: Meritxell Serret, fost ministru al Agriculturii; Antoni Comín, ministrul Sănătății; Lluís Puig, ministrul Culturii; Clara Ponsatí, ministrul Educației.

Alți cinci oficiali ai parlamentului catalan, ca și președintele parlamentului, Carme Forcadell, ar putea fi inculpați pentru aceleași fapte, dar au imunitate parlamentară, așa că sunt judecați de Curtea Supremă. Audierile au fost amânate până în 9 noiembrie. 

Cum a reacționat Carles Puigdemont? Într-o declarație transmisă la televiziunea catalană, de o locație nedivulgată din Belgia, el a descris arestările ca fiind un act care „încalcă principiile de bază ale democrației”. „Cer eliberarea miniștrilor și a vicepreședintelui”, a spus el.