SENZAȚIONAL: UE recunoaște că vrea să VIOLEZE secretul comunicațiilor!

SENZAȚIONAL: UE recunoaște că vrea să VIOLEZE secretul comunicațiilor!

Julian King, comisarul european pentru securitate, a prezentat noi proiecte de finanțare a pregătirii poliției în domeniul tehnologiei criptării.

Deși comisarul neagă crearea unor portițe de acces (back-doors) rezervate poliției, unii observatori se tem că, în condițiile noilor propuneri, tehnologiile de criptare nu vor mai garanta securitatea datelor private.

Comisia Europeană susține că obiectivul său mai larg este încurajarea guvernelor naționale să își dezvolte o expertiză proprie în materie de descifrare a comunicațiilor securizate.

Comisarul pentru securitate s-a grăbit să sublinieze că propunerile Comisiei în domeniul criptării reprezintă o cotitură spre o dezvoltare tehnică mai avansată, pentru a avea astfel acces la date. Executivul a evitat să mai pomenească de pretențiile sale formulate anterior, despre o posibilă lege care să oblige companiile IT să creeze căi de acces disimulate.

King, citat de EurActiv, a precizat:

„Ceea ce încercăm noi să facem astăzi este să depășim o dezbatere uneori sterilă, privind crearea sau nu a unor căi de acces disimulate, atacând frontal provocările practice cărora trebie să le facă față autoritățile de poliție. De exemplu, când pun mâna pe un aparat, cum obțin și exploatează ele informațiile care ar putea fi cifrate în interiorul acelui aparat?”

Ceea ce Comisarul pentru securitate declară destul de transparent este că poliția va pregăti specialiști în tehnologie pe bani europeni, pentru a sparge singură orice fel de coduri de date, fără a mai avea nevoie de căi de acces disimulate create cu complicitatea companiilor ce gestionează rețelele sociale sau de comunicații.

Lucie Krahulcova, resposanbil cu politica digitală la ONG-ul Access Now avertizează fără echivoc:

„Comisia pare să vrea ca furnizorii (de internet și comunicații) să păstreze cheile comunicațiilor. Se face că ne risipește îngrijorările în ceea ce privește protecția datelor și a vieții private, afirmând ‘nu dorim căi de acces disimulate, dar dorim totuși un acces la conținutul codificat’. Comisia ne aruncă praf în ochi.”

Eurodeputata olandeză Marietje Schaake a comentat la rândul ei:

„Comisia se vrea și cu slănina în pod și cu porcul în coteț: instrumente pentru a forța cifrurile... fără a slăbi cifrarea.”

Purtătorul de cuvânt al DigitalEurope, grup de lobby care reprezintă companiile IT, a avertizat:

„Orice exploatare a datelor cifrate ar trebui să țină de o comisie independentă.”