Președintele chinez, Xi Jinping, a explicat, ieri, într-un discurs care a durat aproape trei ore și jumătate, care este viziunea sa pentru o națiune mai prosperă, cu un rol major în lume și cât de importantă este eradicarea corupției, reducerea inegalităților sociale și a poluării.
Sistemul socialist, lăudat
Xi Jinping a vorbit despre „noua eră” a puterii chineze, la cel de-al XIX-lea Congres al Partidului Comunist, organizat o dată la cinci ani.
În Beijing s-au luat măsuri extraordinare de securitate: meciuri de fotbal interzise, cluburi de noapte închise, poliția este peste tot, pentru ca forumul să se desfășoare fără incidente. Congresul va dura o săptămână.
Xi Jinping „încearcă să se putinizeze”, rămânând la putere pe termen nelimitat, spune sinologul JeanPierre Cabestan, de la Universitatea din Hong Kong, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin, cu care liderul chinez pare să împărtăşească nostalgia faţă de era sovietică şi neîncrederea în Occident, pe fondul dezvoltării economice fenomenale a ţării sale, scrie AFP.
Strategie de lider
De la sosirea sa la putere, în 2012, Xi Jinping (64 de ani) - considerat a fi cel mai puternic conducător chinez după fondatorul regimului Mao Zedong și reformatorul Deng Xiaoping - şi-a plasat oameni de încredere în funcţii cheie, cu ajutorul unei campanii anticorupție, care a sancționat peste 1,3 milioane de cadre.
A sosit timpul, spune Xi, ca națiunea să se transforme „într-o forță măreață” care poate conduce lumea la nivel politic, economic, militar și ecologic. „Este un nou punct istoric, de cotitură, în dezvoltarea Chinei”, declară liderul chinez.
Deși discursul a arătat clar că nu există vreun plan privind reforma politică, Xi a spus că țara sa va intra „într-o nouă eră” și a folosit această expresie de 36 de ori în discursul său interminabil.