Democrația, la un pas de PRĂBUȘIRE. New York Times a dat ALARMA

Democrația, la un pas de PRĂBUȘIRE. New York Times a dat ALARMA

Sistemul democratic nu mai este unul în care tinerii, cei puțin cei din SUA, să aibă încredere. Rezultatele obținute în urma unui amplu sondaj sunt devastatoare pentru liderii care apără democrația.

"Tinerii americani par să îşi piardă încrederea în libertate. De ce? Potrivit rezultatelor Sondajului privind valorile, doar aproximativ 30% dintre americanii născuţi după anul 1980 cred că este absolut esenţial să trăiască într-un stat democratic, faţă de 72% dintre americanii născuţi înainte de al II-lea Război Mondial. În 1995, 16% dintre americanii adolescenţi şi tineri adulţi considerau că democraţia este o idee inadecvată; în 2011, ponderea acestora a crescut la nivelul de 24%", notează editorialistul Clay Routledge, profesor de Psihologie la Universitatea din Dakota de Nord, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "De ce tinerii de la începutul mileniului al III-lea sunt sceptici privind libertatea", informează Mediafax.

"Tinerii americani sunt, în mod disproporţionat, sceptici şi în legătură cu libertatea de exprimare", continuă editorialistul NYT. 

"Pentru mulţi analişti conservatori, mai ales cei preocupaţi de atitudinile din campusurile universitare, aceasta este pur şi simplu o dovadă în plus privind influenţa negativă subtilă pe care stânga radicală o are în mediile academice. Dar în timp ce ideologia joacă în mod categoric un rol în acest caz, aceste tendinţe depăşesc liniile afilierilor politice, după cum o arată cifrele sondajelor", explică NYT.

Ne puteți urmări și pe Google News