MEMORIU fără PRECEDENT. Mihai Tudose și Tudorel Toader sunt VIZAȚI
- Andrei Marian
- 3 octombrie 2017, 11:11
1.000 de magistraţi au semnat memoriul adresat premierului Mihai Tudose şi ministrului Tudorel Toader, în care cer retragerea proiectului de modificare a legilor Justiţiei.
Memoriul întocmit de Forumul Judecătorilor din România (FJR) a fost semnat, luni, de 700 de magistraţi, numărul acestora ajungând, marţi dimineaţa, la 1.000 de judecători şi procurori. În memoriu se arată că proiectul a fost propus de ministrul Toader fără studii de impact şi fără o prealabilă consultare asupra unor aspecte legislative esenţiale pentru asigurarea transparenţei decizionale, în raport cu magistraţii şi societatea civilă, conform AGERPRES.
"În anul 2017, în condiţiile în care România este supusă în continuare, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, unui Mecanism de Cooperare şi Verificare (MCV), tocmai pentru alinierea justiţiei sale celor ale statelor cu tradiţii istorice democratice, nu se mai poate accepta întoarcerea în timp, la reglementări legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea Justiţiei sub control politic şi lărgirea nepermisă a atribuţiilor ministrului Justiţiei. Toate aceste modificări de esenţă propuse de ministrul Justiţiei încalcă flagrant Mecanismul de Cooperare şi Verificare, rapoartele sale constante şi fundamentele unei magistraturi fireşti într-un stat democratic. Aceste propuneri, odată intrate în vigoare, vor influenţa cariera şi activitatea profesională a magistraţilor pentru o perioadă îndelungată şi vor produce dezechilibre în sistemul judiciar, aspecte ce au fost condamnate de Comisia Europeană în repetate rânduri", se spune în memoriu.
"Chiar dacă proiectul conţine şi propuneri ale Consiliului Superior al Magistraturii, ale magistraţilor ori ale asociaţiilor profesionale, formulate de-a lungul timpului, acestea reprezintă simple corecţii ale sistemului actual, pregătirea neserioasă a unui veritabil 'experiment judiciar', în lipsa oricăror studii şi prognoze, putând determina consecinţe foarte greu sau chiar imposibil de remediat. Prin urmare, având în vedere voinţa majorităţii covârşitoare a magistraţilor, vă solicităm, pentru înlăturarea oricăror dubii privind deturnarea acestui proiect în defavoarea magistraturii, să dispuneţi retragerea sa (respingerea în Guvern, după caz, evitând înaintarea în Parlament), cerând ministrului Justiţiei să iniţieze şi să dezvolte un dialog concret, efectiv, cu magistraţii, Consiliul Superior al Magistraturii, asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, pentru a îmbunătăţi cadrul legislativ, după efectuarea studiilor de impact cuvenite şi după prezentarea unor motivări serioase şi credibile referitoare la modificările propuse, în scopul modernizării justiţiei, în acord cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare", se mai menționează în memoriu.