UCRAINA. Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a intrat CU FORȚA în țară. Ce spun autoritățile de la KIEV

UCRAINA. Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a intrat CU FORȚA în țară. Ce spun autoritățile de la KIEV

Autorităţile ucrainene au anunţat, azi, că îi vor urmări în justiţie pe cei care au permis revenirea în Ucraina a fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, prin forţarea unui post de frontieră şi au denunţat un „atac" împotriva statului.

„Nu este doar o încălcare a legii. Este începutul unui atac (...) împotriva statului ucrainean, o tentativă de destabilizare a situaţiei" în ţară, deja pradă unui conflict armat în est cu rebelii proruşi, a subliniat pe pagina sa de Facebook premierul ucrainean Volodymyr Groisman, conform AFP, citată de Agerpres. 

„Fiecare persoană care a participat la trecerea în mod forţat a frontierei şi la atacul împotriva poliţiei de frontieră va fi identificată şi pedepsită conform legii", a adăugat la rândul său, tot pe Facebook, ministrul de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, denunţând un caz "umilitor" pentru ţară. 

Poliţia ucraineană a declanşat o „anchetă penală" privind „trecerea ilegală a frontierei", infracţiune pasibilă de cinci ani de închisoare cu executare, a subliniat Avakov. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Devenit opozant al guvernului de la Kiev după ce, într-o primă etapă, l-a susţinut, Mihail Saakaşvili, fost preşedinte al Georgiei, a intrat cu forţa, duminică, în Ucraina, unde intenţionează să participe la viitoarele alegeri, sfidând decizia preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko de a-i retrage cetăţenia ucraineană. 

După două tentative nereuşite de a trece frontiera, susţinătorii săi au forţat un cordon al poliţiştilor de frontieră ce blocau postul de trecere între oraşele Medyka din Polonia şi Şeghini din Ucraina. 

Saakaşvili s-a deplasat apoi spre oraşul Liov, în vestul Ucrainei, unde s-a instalat într-un hotel.

Azi, el continua să se afle în acest oraş, potrivit informaţiilor oficiale, în timp ce serviciul său de presă nu a putut fi contactat pentru a confirma sau infirma aceste informaţii, adaugă AFP. 

Kievul „a intrat în panică", a declarat, ieri, Mihail Saakaşvili, înainte de a trece frontiera, dând asigurări că nu doreşte „să-l răstoarne pe preşedintele Poroşenko", ci doar să-şi apere drepturile. 

Lui Mihail Saakaşvili (49 de ani) i s-a retras, în iulie anul trecut, cetăţenia ucraineană de către preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, la scurt timp după ce a demisionat din funcţia sa de guvernator al regiunii Odesa şi l-a acuzat pe şeful statului de corupţie.

Saakaşvili a obţinut cetăţenia ucraineană în mai 2015. 

Politicianul georgian face obiectul unei cereri de extrădare pentru „abuz de putere" adresată de Georgia, care i-a retras deja cetăţenia georgiană.

Prin urmare, Mihai Saakaşvili este apatrid.