Povestea românului care vânează eclipse în toată lumea

Povestea românului care vânează eclipse în toată lumea

Pasionat de astronomie, Cătălin Beldea spune că, atunci când temperatura scade cu 7-8 grade, „se aud cocoşii cum cântă, încep animalele să se ducă la culcare, lumina capătă o nuanţă metalică”. El va participa, astăzi, la „Marea Eclipsă Americană”.

Unii români colecționează timbre, alții au ca hobby pescuitul, dar pentru Cătălin Beldea, de 34 de ani, supranumit și „vânătorul de eclipse”, cea mai mare pasiune este să fie martor al momentelor în care luna acoperă în totalitate soarele și să le imortalizeze cu aparatul de fotografiat. Din 1999, când în România a avut loc eclipsa totală de soare, Cătălin Beldea nu a mai ratat niciun astfel de eveniment. Pasionat încă de mic de astronomie, bărbatul este astrofotograf, lucrează la Știință și Tehnică și mărturisește că are programată „vânătoarea de eclipse” pe următorii 20 de ani. „Eclipsa este un fenomen uimitor, care se simte: scade temperatura cu 7-8 grade, se aud cocoşii cum cântă, încep animalele să se ducă la culcare, lumina capătă o nuanţă metalică, e vorba de culoarea cromosferei”, explică el.

Primul balon stratosferic ridicat în 2012

Beldea este singurul „vânător de eclipse” din România, iar pasiunea sa l-a adus în atenția presei internaționale. Mai mult, ideile lui par să fi fost împrumutate astăzi de către americani. Cu ocazia Marii Eclipse, SUA a anunțat că va ridica peste 50 de baloane stratosferice, exact ceea ce a făcut și Beldea cu ceva timp în urmă. „În 2012, la eclipsa din Australia, am înălțat un balon stratosferic. Eram trei români şi trei australieni şi am vrut să culegem date din stratosferă. După cunoştinţele noastre, am fost unici și l-am făcut cu un buget mic”, povestește Cătălin Beldea.

Un an de pregătiri

Faza de eclipsă totală durează câteva minute, dar pregătirile pentru eveniment încep cu un an înainte. „Este foarte palpitant. Studiezi vremea, studiezi situaţia politică din zona respectivă. De exemplu în Africa, în 2013, eclipsa se putea observa din mai multe țări: Gabon, Republica Democrată Congo, Uganda, Kenia, Etiopia şi Somalia. În Congo era foarte riscant să merg. Gabon era o zonă mai sigură, dar ar fi trebuit să ajung în junglă pentru a observa mai bine. Trebuia să iau trenul, dar acolo era monopol, o singură companie care făcea ce dorea. Puteam să mă trezesc că plecau după trei zile şi să ratez tot. Am ales Kenya, Lacul Turkana, și așa a început cea mai mare aventură a mea. De atunci fac parte din echipa condusă de dr. Glenn Schneider, de la NASA”, rememorează astrofotograful.

NASA a ratat eclipsa

În căutare de eclipse, Cătălin Beldea a ajuns în Siberia (2008), China (2009), spre capătul pământului, în Pacificul de Sud (2010), sau Norvegia (2015). Condițiile meteo l-au făcut însă să rateze uneori momentul, așa că a învățat să aibă pregătit un plan „B”: „În Kenia, de exemplu, am avut un avion plătit în avans, iar pilotul se ridica doar dacă era nevoie. Şi a fost. Între cei care au rămas atunci jos, și n-au văzut nimic, au fost cercetători de la NASA sau de la cunoscute publicaţii de specialitate. Au cheltuit bani ca să filmeze şi au avut nori. Ne-am ridicat deasupra norilor și 10 secunde cât a durat am deschis geamul avionului şi am filmat. La fel s-a întâmplat și deasupra Mării Norvegiei, unde am văzut o eclipsă fabuloasă de la 10-11.000 de metri. Vezi soarele eclipsat, dar şi cum umbra circulă pe sub avion. Dacă nu ştii despre ce este vorba, te sperii”.

În 2016, în Indonezia, pe una din Insulele Vulcanice, Cătălin Beldea a aflat cu surprindere că românilor li s-a dus vestea: „Am urmărit eclipsa din curtea unor localnici, alături de tot satul. Din România, oamenii îl ştiau doar pe Mutu, că juca la Chelsea”.

TVR dă imagini în direct din Statele Unite

De 99 de ani este așteptată Marea eclipsă care va traversa America de la Vest la Est, stră- bătând 14 state americane, pe o bandă cu o lungime de peste 4.000 de km. Conform previziunilor CNN, va fi cel mai urmărit eveniment ştiinţific, depăşind în audienţă primul pas al omului pe Lună. Faza de eclipsă totală va avea loc la ora 20.43, ora României, şi va dura 2 minute şi 24 de secunde, iar TVR 1 va transmite în direct. Începând de la ora 19. 22 și până la 22.09, telespectatorii vor beneficia de comentariile de specialitate asigurate de cosmonautul Dumitru Prunariu și ale lui Alexandru Mironov. Alături de ei, în Casper, statul Wyoming, aflat în top 5 locuri avizate pentru acest eveniment, se va afla Cătălin Beldea, „vânătorul de eclipse”, care va înregistra evenimentul.

Ne puteți urmări și pe Google News