Unde e cap, sunt și fluturi în stomac. Cum reușesc doi olimpici internaționali să îmbine învățătura cu dragostea

Unde e cap, sunt și fluturi în stomac. Cum reușesc doi olimpici internaționali să îmbine învățătura cu dragostea

Petru Cotruț este unul dintre tinerii care, prin rezultatele obținute la competițiile internaționale, ne-a facut mândri că suntem români. Tânărul de 17 ani, elev în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică din București, a obținut recent o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Fizică din Indonezia. Deși muncește din greu, Petru reușeste să îmbine cu brio învățătura cu viața amoroasă. Iubita lui, Cristina Crăescu, colegă de clasă cu el, este și ea medaliată cu argint la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară.

Deși își petrec mult timp împreună, Petru și Cristina consideră că rețeta succesului vine din îmbinarea utilului cu plăcutul. Așa se explică și impresionantul palmares al celor doi, care conține medalii de aur și argint, obținute în urma mai multor competiții internaționale. Luna trecută, băiatul a câștigat o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Fizică din Yogyakarta, Indonezia, iar cel mai recent succes al tinerei a fost medalia de argint obținută la chimie, în cadrul Olimpiadei Internaționale Tuymaada, din Rusia, desfășurată tot în iulie.

Matematica și iubirea merg mână-n mână

Deși se știau din clasa a V-a, povestea de dragoste a tinerilor s-a înfiripat abia în clasa a IX-a, când cei doi s-au întâlnit la Olimpiada Națională de Științe de la Târgoviște. Pasiunea lor comună, matematica, i-a adus împreună, însă, în prezent, Cristina s-a hotărât să se axeze pe chimie, iar Petru, pe fizică. „Noi credem că pentru a face performanță atât în fizică, cât și în chimie, trebuie să fii foarte bun și la mate. De exemplu, eu m-am calificat în fiecare an și la naționala de mate, dar nu am avut timp să mă duc”, ne explică Petru, cu ochii sclipindu-i de entuziasm. Mulți dintre tinerii olimpici internaționali consideră că nu mai e loc si de dragoste în viața lor. Cristina însă nu este de acord: „Ne ambiționăm unul pe altul să învățăm. Mergem împreună, dimineața, la bibliotecă, unde învățăm până după amiază, iar apoi ieșim la plimbare. Când nu are vreunul dintre noi chef de învățat, se gândește la faptul că vom petrece timp împreună, așa că energia îi revine”.

„Nu poți face performanță decât dacă ești susținut de cei din jur”

Mulți dintre olimpicii inter naționali sunt elevi ai Liceului Internațional de Informatică din București, iar Cristina și Petru au dezvăluit pentru Evenimentul zilei care este cheia succesului acestui liceu: „Nu e vorba că la alte licee nu sunt profesori buni, dar nu sunt înțelegători. La noi, dacă ești olimpic internațional la o materie, la celelalte nu prea te stresează, ne învață lucruri mai mult pentru cultura noastră generală”. „Mi-am dat seama cam cât de norocoși suntem atunci când colegul meu din lotul național, Andrei Radu, din Brăila, care a obținut și el aur la olimpiadă, ne-a spus că pentru el este foarte greu să mai și învețe pentru olimpiadă, pe lângă școală. Profesorii de la alte materii nu îl înțeleg, nu îl scutesc de nicio temă și au aceleași pretenții de la el, sau chiar mai mari, ca de la restul colegilor lui. Ne-a zis că abia a reușit să treacă cu 5 la unele materii”, povestește Petru.”

La Harvard sau în România?

Întrebați unde și-ar dori să studieze în continuare, Cristina și Petru nu sunt încă hotărâți. „Toți vor Harvard, dar America mi se pare prea departe de casă. Mie mi-ar plăcea să studiez în țară, dar facultățile de la noi nu au aparatura necesară pentru a putea face performanță în fizică”, spune Petru. „Nici în chimie. Totuși, ar fi frumos ca noi, românii, să mergem pe la universități din străinătate, să învățăm cât mai multe lucruri acolo și apoi să ne întoarcem în țară și să le aplicăm”, îl completează fata.

Statul le este dator „genialilor”

Deși avem foarte mulți copii geniali, mulți aleg să pă- răsească România, din cauza faptului că nu se simt încurajați de stat să facă performanță. Cu tristețe, Petru ne mărturisește: „România poate lua în lot la Olimpiada Asiatică de Fizică 8 elevi, dar, din păcate, anul acesta am mers doar 6. După ce am muncit din greu să ne calificăm la această fază” - „căci la noi asta e cel mai greu, să te califici”, completează Cristina. Dar „să nu îți dea statul bani să mergi la olimpiadă, mi se pare strigător la cer. Nu toți au posibilitatea să dea peste 1.000 de euro pe un bilet de avion, spunea tânăra”.

„Au uitat” să le dea banii

Când a venit vorba de returnarea banilor, tinerii au exclamat în cor: „Au uitat de noi!”. Deși olimpiada din Yakutsk, Rusia, a avut loc la începutul lunii mai, iar oficiali din Ministerul Educației lear fi promis profesorilor îndrumători că vor returna banii elevilor, nici până în prezent nu s-a luat nicio măsură. „Exact așa ne-au zis: am uitat! Și premiile au scăzut tot mai mult. Eu merg din clasa a V-a la olimpiade, iar în fiecare an am luat tot mai puțin. Acum, mai mult dau sponsorii, nu statul ne susține”, ni se mai confesează Petru.