În București trăiesc, învață și muncesc aproape 6000 de persoane cu deficiențe de vedere. Orașul este, însă, extrem de dificil de navigat în siguranță chiar și pentru persoanele fără dizabilități. Din acest motiv, nevăzătorii sunt mult mai puțin prezenți pe străzile din România în comparație cu alte țări. Cu ajutorul tehnologiei însă, putem transforma orașele în spații mai accesibile pentru persoanele cu deficiențe. Asociația Tandem și Fundația Orange pun la dispoziția nevăzătorilor aplicația Tandem Acces care îi ghidează astfel încât să poată să se deplaseze fără însoțitor și în siguranță atunci când circulă cu metroul.
Prin implementarea acestui proiect Bucureștiul devine prima capitală europeană care deține un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe tehnologia Bluetooth. Această tehnologie conferă continuitatea comunicării aplicației cu telefonul mobil indiferent daca există semnal telefonic sau GPS în subteran. Modelul poate fi replicat cu ușurință în alte tipuri de spații publice de dimensiuni mari (gări, aeroporturi, etc) unde localizarea GPS este imposibilă.
Cum reușește Tandem Acces să ușureze unui nevăzător călătoria cu metroul? Atunci când intră la metrou și deschide aplicația, acesta este identificat de unul din cei 1000 de Beaconi instalați în toată rețeaua metroului București și este ghidat prin mesaje vocale care îl îndrumă către direcția dorită, îl avertizează despre prezența scărilor și numărul de trepte, poziționarea turnicheților etc.
În ce constă proiectul?
- aplicație de telefon mobil pe platformele iOS și Android
- rețea de 1000 Beaconi (dispozitive Bluetooth) instalați în interiorul a 53 de stații de metrou în punctele de interes (scări, turnicheți de acces, intersecții)
Cum funcționează?
- descarci aplicația gratuită
- pornești Bluetooth-ul și conexiunea la internet
- atunci când te apropii de unul din dispozitive, se întâmplă două lucruri:
- beaconul emite un semnal sonor, ușor de identificat, pentru a-l localiza
- pe telefon apare un mesaj care îți va spune unde te afli și în ce direcție să te îndrepți pentru a ajunge pe peronul dorit sau pentru a ieși din stație.
De ce este util?
Creează persoanelor nevăzătoare un mediu în care să se poată deplasa independent și în siguranță la metrou indiferent dacă există sau nu semnal telefonic sau semnal GPS.
Pe termen lung, implementarea unor soluții de accesibilizare urbană pentru persoanele cu deficiențe de vedere va avea un impact pozitiv asupra mai multor domenii din viața acestora, respectiv :
- la nivel social, scăderea nivelului de pasivitate socială și creșterea numărului celor implicați în mediile sociale ca urmare a facilitării unei interacțiuni mai prietenoase cu mediul și comunitatea locală;
- la nivel profesional, scăderea ratei de șomaj ca urmare a creșterii posibilității acestor persoane de a accesa locuri de muncă care nu implică dificultăți de călătorie;
- la nivel personal, creșterea încrederii în sine și eliminarea tendinței de a accesa doar colectivități restrânse create în baza dizabilității respective și nu bazate pe afinități umane reale sau de a evita colectivitățile deschise.
Au contribuit la reușita proiectului cu idei, muncă și expertiză:
Florin Georgescu - președinte al Asociației Tandem, el însuși nevăzător a gândit întregul model și are un doctorat în domeniul tehnologiilor de acces. „Integrarea socială a persoanelor cu dizabilități este imposibilă dacă oamenii nu se pot întâlni și cunoaște. Un oraș modern trebuie să fie în primul rând accesibil și prietenos.” Asociația Tandem a strâns în jurul unor idei oameni din domenii de activitate foarte diferite. Performanța și reușita au la bază nu anularea diferențelor dintre oameni, căci este imposibil, ci încurajarea și valorizarea acestora. Așa se obține starea de normalitate socială care, deși nu face abstracție de diferențele dintre noi, mijlocește manifestarea unică a individualității.
Fundația Orange a susținut proiectul Tandem Acces într-un mod complex. Proiectul este finanţat cu suma de 222.300 lei în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin Culoare şi Sunet”, ediţia 2016. Mai mult, voluntari Orange România au contribuit la montarea Beaconilor în stațiile de metrou, iar specialiști au oferit suport tehnic pentru o bună implementare a proiectului. Implicarea activă în viața comunității înseamnă mobilizare pe mai multe paliere și utilizare a tuturor resurselor disponibile pentru a determina schimbările pozitive să se întâmple.
Up2date Software dezvoltator de aplicații a fost alături în proiect și are meritul de a fi înțeles foarte bine problemele legate de crearea unor aplicații accesibile persoanelor cu deficiențe de vedere.
e-Geist o echipă de specialiști IT care își dedică timpul liber proiectelor sociale a ajutat la testarea, programarea și instalarea beaconilor pentru stațiile de metrou
Descarcă aplicația din Apple Store
Descarcă aplicația din Google Store