SEMNUL care prezice APOCALIPSA? Resursele planetei, EPUIZATE. Cercetătorii sunt în ALERTĂ
- Theodora Sutiu
- 25 iulie 2017, 21:08
ONG-urile Global Footprint Network și WWF anunță că, începând din 2 august planeta va consuma toate resursele pe care le deține. Astfel, omenirea va trăi pe „credit”, până la 31 decembrie, atunci când acestea se vor reînoi.
Miercuri, 2 august, va fi pentru Terra "ziua depășirii" ("overshoot day"): "Începând cu acea dată, omenirea va fi consumat toate resursele pe care planeta noastră poate să le reînnoiască într-un an", au anunțat Global Footprint și WWF (World Wide Fund for Nature) într-un comunicat comun, citat de Agerpres.
Global Footprint a avut în vedere de amprenta de carbon, resursele consumate pentru pescuit, creșterea animalelor, culturi agricole, construcții și utilizarea apei. În 2016, "ziua depășirii" s-a produs pe 3 august. Chiar dacă ritmul de progresie a încetinit puțin în ultimii 10 ani, această dată simbolică "continuă inexorabil să avanseze: această zi a trecut de la sfârșitul lunii septembrie în 1997 la 2 august în acest an", precizează aceleași ONG-uri. "Pentru asigurarea nevoilor noastre, în prezent avem nevoie de echivalentul a 1,7 planete", transmit cele două organizații non-guvernamentale.
"Costul acestui supraconsum este deja vizibil: penurii de apă, deșertificare, eroziunea solurilor, scăderea productivității agricole și a stocurilor de pești, despăduriri, dispariția speciilor. Să trăiești pe credit nu se poate face decât provizoriu, pentru că natura nu este un depozit din care putem să ne aprovizionăm la infinit", au subliniat WWF și Global Footprint.
Emisiile de gaze cu efect de seră "reprezintă doar ele singure 60% din amprenta noastră ecologică mondială", precizează experții celor două organizații. Potrivit lor, "semnale încurajatoare" indică totuși că "este posibil ca tendința să fie inversată". Chiar dacă economia planetei este în creștere, "emisiile de CO2 asociate energiei nu au crescut în 2016, pentru al treilea an consecutiv". De asemenea, "acest fapt poate fi explicat parțial prin dezvoltarea importantă a energiilor regenerabile în domeniul electricității".
Comunitatea internațională s-a angajat la Conferința pentru climă de la Paris, în decembrie 2015, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, cu scopul de a limita încălzirea climatică.