VIAŢĂ DURĂ pentru românii din Anglia. Realităţi neştiute despre chinul prin care trec conaţionalii noştri

VIAŢĂ DURĂ pentru românii din Anglia. Realităţi neştiute despre chinul prin care trec conaţionalii noştri

Circa 40% dintre românii care locuiesc în Regatul Unit al Marii Britanii nu reușesc să economisească nimic, în timp ce puțin peste 30% reușesc să strângă o sumă până în £300 lunar. Aproximativ 10% economisesc între £300- £500/lună, mai puțin de 20% fiind cei care pot pune deoparte mai mult de £500 pe lună.

Românii care sunt stabiliți în Marea Britanie lucrează în domenii slab plătite: construcții, servicii, agricultură și câștigă  relativ mici adunate lună de lună. În plus, cheltuielile sunt foarte mari, în special chiriile și transportul, potrivit angliamea.ro.

 În Marea Britanie, salariul mediu a fost de £27000/an (aproximativ £2250/lună) în 2016. Dacă din acesta se scad taxele pe venit, costul chiriei/ratei, alimentele, îmbrăcămintea, transportul, întreținerea și alte cheltuieli esențiale, suma rămasă este foarte mică, lăsând la o parte eventuale vicii, taxe de școlarizare sau alte cheltuieli neprevăzute.

Pe de altă parte, un englez mediu care trăiește în Londra economisește aproximativ £1096/lună. În schimb, locuitorii  care trăiesc în Nord Estul țării economisesc cel mai puțin, media fiind de doar £221/lună. Această diferență este explicată de salariile mai mari din Londra și de numărul mare de job-uri bine plătite din capitală, care cresc astfel media.

Potrivit statisticilor,  peste 16 milioane de britanici (aproximativ un sfert) nu reușesc să economisească deloc, fie datorită veniturilor mici fie datorită faptului că mulți preferă să-și cheltuie banii și să-i investească în bunuri de larg consum. Pe de altă parte,  dintr-un  studiu sociologic  al companiei de asigurări Aviva, una din patru familii obține un venit sub £1500/lună, acesta fiind considerat la pragul sărăciei.

 În același timp, mai puțin de 10% dintre britanici câștigă peste £5000/lună.

La nivel mondial, țările unde cetățenii tind să economisească cel mai mult sunt Elveția, Suedia, Germania și Ungaria. La polul opus, țările unde nu există o cultură o economisirii sunt Danemarca, Finlanda, Spania și Estonia.