Două studii au ajuns la un punct comun: Există un elixir de viaţă lungă!

Două studii au ajuns la un punct comun: Există un elixir de viaţă lungă!

Două studii diferite, unul american şi unul european, leagă consumul de cafeină de longevitate. O să vă placă vestea pentru că cine bea cafea zilnic riscă mai puţin să moară de infarct, ictus şi probleme de ficat.

O ceşcuţă de cafea este mult mai bună decât clasicul ''un măr pe zi'', când e vorba să dai mai rar pe la medic, sau mai bine zis, să trăieşti mai mult. În fapt, cine bea cafea riscă mai puţin să moară de infarct, ictus şi probleme ale ficatului, aceasta este concluzia.

Bineînţeles, deocamdată încă nu se înţelege exact de ce cafeaua ajută la longevitate, dar e clar: efectul benefic există!

Studiul Veronicăi W. Setiavan de la Keck School of Medicine of Southern California a evidenţiat ca a bea o ceaşcă de cafea pe zi (ca să spunem adevărul, nu expresso, ci lungi, americane), scade cu 12% riscul de a muri, nivelul scade la 18% la cei care beau două sau trei. Cercetarea e bazată pe analizele comportamentale ale 215.000 de adulţi între 45 şi 75 de ani şi leagă efectele benefice de ''antioxidanţi şi compuşii fenolici ai cafelei care joacă un rol important în prevenire tumorilor'' a remarcat dr. Setiawan.

Un al doilea studiu, publicat tot de revista Annals of Internal medecine, leagă consumul de cafea de riscul redus de mortalitate din pricina problemelor circulatorii şi digestive. În acest caz au fost examinate obiceiurile a mai mult de jumătate de milion de europeni într-o cercetare a prof. Elio Riboli, directorul School of Public Health al Imperial College din Londra. Cercetarea care a remarcat că a bea mai multă cafea ''reduce cauzele inflamaţiilor'' şi ''îmbunătăţeşte funcţiunile hepatice''. Alţi cercetători invocă prudenţă fiindcă e prea devreme să se sugereze că a bea mai multă cafea prelungeşte viaţa. Dar elementul nou este că a bea prea multă cafea se referă probabil la situaţia când este vorba de ''3-5 cafele zilnic''.