Iliescu şi liderii FSN vor răspunde pentru Mineriada din 1990? Justiţia este pe urmele lor
- Roland Căt ălin Pena
- 14 iunie 2017, 01:40
Au trecut 27 de ani de la cea mai sângeroasă Mineriadă. În 13-15 iunie, în București s-au comis infracțiuni contra umanităţii.
Liderii FSN din 1990, în frunte cu Ion Iliescu, au fost trimiși, ieri, în judecată. Universitatea București s-a constituit parte vătămată în dosarul instrumentat de Parchetul General.
Fix după 27 de la Mineriada din 13-15 iunie 1990, au fost trimişi în judecată cei care au orchestrat oroarea. Este vorba de Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi preşedinte al României; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, general (rez.). De asemenea, au fost trimiși în judecată Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare; amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepreşedinte al CPUN; Adrian Sârbu, şef de cabinet şi consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni; Plăieş Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Petre, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele aparţinând Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB.
„Finalul a fost altfel decât s-a dorit”
Fostul şef al parchetelor militare în anii 1990, generalul Mugurel Florescu, a făcut declaraţii de presă după ce a fost audiat, în urmă cu o lună, la Parchetul General. Întrebat dacă Ion Iliescu şi Petre Roman sunt vinovaţi de Mineriadă, Florescu a afirmat că „au fost mai multe planuri care s-au suprapus în ceea ce îi priveşte”, adăugând că „finalul a fost altfel decât ce s-a dorit”.
„Atacul” din 11 - 15 iunie 1990
Procurorii militari susţin că, în perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat „un atac generalizat şi sistematic”, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei Capitalei, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apără- rii Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. „Atacul” din 11 - 15 iunie 1990 a avut urmă- toarele consecinţe: uciderea prin împuşcare a patru persoane şi rănirea prin împuş- care a altor trei; vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.269 de persoane; privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1.242 de persoane, susţin procurorii.
Universitatea vrea reparaţii morale şi materiale
Universitatea din Bucureşti s-a constituit parte civilă în dosarul „Mineriada”. La începutul lunii aprilie, Universitate din Bucureşti a trimis o adresă că- tre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv procurorului general al României, Augustin Lazăr, prin care s-a constituit parte civilă în dosarul „Mineriada”. Potrivit purtătorului de cuvânt al Universităţii, este vorba despre un prejudiciu material, dar şi unul moral, în urma evenimentelor din iunie 1990. „Pe de o parte, vorbim de prejudiciul material adus Universităţii din Bucureşti ca urmare a distrugerii spaţiilor universităţii - şi mă refer aici la Facultatea de Biologie, Facultatea de Litere, Facultatea de Geografie, Facultatea de Matematică, Facultatea de Istorie şi Facultatea de Drept. Nu în ultimul rând, distrugerile unor colecţii rare ale Facultă- ţii de Geologie. Mai mult decât atât, este vorba despre prejudiciul moral şi datoria morală pe care Universitatea din Bucureşti o are faţă de profesori, studenţi, cercetători, personalul administrativ, care, la acea vreme, au fost agresaţi, umiliţi de minerii care au pătruns în spaţiile universităţii ilegal în iunie 1990”, a arătat purtătorul de cuvânt al Universităţii Bucureşti, Mirabela Amarandei.
Instituţiile participante să fie puse sub anchetă
Asociaţia 21 Decembrie 1989 a solicitat oficial Parchetului General introducerea sub anchetă, în Dosarul „Mineriada”, a Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărarii Naţionale, Ministerului Justiţiei, Serviciului Român de Informaţii, Statului Român prin Ministerul Finanţelor Publice, Ministerului Public, Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti.