RĂZBOIUL la VÂRFUL JUSTIȚIEI continuă. REPLICA ministrului pentru magistrați
- Cozma Dumitru
- 4 iunie 2017, 14:05
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine într-un mesaj publicat pe Facebook că „problemele din justiţie nu se discută în spatele uşilor închise”. Declarația vine după ce asociaţiile magistraţilor l-au acuzat de lipsă de transparenţă în adoptarea hotărârii de guvern privind desecretizarea Arhivei SIPA.
„Justiţia este un serviciu de interes public! Justiţia trebuie să se realizeze în slujba cetăţeanului! Problemele din justiţie nu se discută în spatele uşilor închise!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.
Reacția sa vine după ce Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) i-au cerut, recent, premierului Sorin Grindeanu, să revină asupra hotărârii de guvern propuse de Tudorel Toader privind desecretizarea arhivei SIPA.
Cele două asociații de magistrați susţin că lipsa de transparenţă „renaşte suspiciuni că Guvernul şi majoritatea parlamentară doresc să folosească arhiva SIPA pentru şantajarea magistraţilor”.
Asociaţiile magistraţilor susţin că modul de acţiune a ministrului Justiţiei „contravine flagrant unei cooperări oneste ce ar trebui să existe între Ministerul Justiţiei şi corpul magistraţilor, câtă vreme ministrul nu a notificat Consiliul Superior al Magistraturii ca acesta să poată emite un punct de vedere cu privire la această hotărâre de guvern”.
Pe de altă parte, CSM a anunţat că nu a transmis Ministerului Justiţiei un punct de vedere instituţional în legătură cu proiectul HG privind SIPA.
Ieri, Mariana Ghena, președintele Consiliului Superior al Magistraturii a transmis un punct de vedere cu privire la afirmațiile ministrului Justiției, prin intermediul unui comunicat al CSM.
„Având în vedere preocuparea ministrului Justiţiei în legătură cu existenţa unor posibile certificate CNSAS privind colaborarea unor magistraţi în activitate cu fosta Securitate, precum şi faptul că domnia-sa suspicionează – aşa cum afirmă, în absenţa cunoaşterii directe a conţinutului arhivei SIPA – că aceasta ar putea conţine documente în sensul menţionat, cu atât mai mult considerăm că se impune ca poziţia ministrului justiţiei să fie neechivocă relativ la utilitatea sau inutilitatea includerii în comisia constituită prin recenta hotărâre de guvern a unui reprezentant al CSM, fie acesta şi membru al Consiliului din partea societăţii civile. Întrebarea ministrului justiţiei „Aş întreba CSM, oare sunt acum magistraţi, procurori, judecători, care au acasă certificatul *calitatea de colaborator de la CNAS*?” poate primi un răspuns numai în condiţiile unor dovezi certe şi legal obţinute, conform procedurilor în vigoare”, a scris aceasta.
Toate dezvăluirile Evenimentului zilei cu privire la Arhiva SIPA și reacțiile stârnite de aceste dezvăluiri pot fi citite AICI