Misterioasele Labirinturi de pe insula rusească Balşoi Zaiaţki. Nici cei mai amri savanți nu au putut spune de ce au fost construite – GALERIE FOTO
- Dodo Romniceanu
- 28 mai 2017, 15:46
Balşoi Zaiaţki, un set de insule din Marea Albă aparţinând Rusiei, adposteşte cea mai mare concentrare de labirinturi din lume. Despre cele 13-14 de structuri misterioase, botezate de localnici „vaviloane”, s-au avansat diverse terorii, de-a lungul timpului, însă nici arheologii, nici istoricii şi nici alţi specialişti nu au putut spune cu exactitate de ce au fost construite sau la ce serveau.
Vaviloanele din Balşoi Zaiaţki sunt construite din bolovani și pietre așezate pe pământ unele după altele, formând astfel o spirală sau mai multe care se „încolăcesc” asemeni unor șerpi care ajung să se privească ochi în ochi. Fiecare dintre labirinturi are o singură intrare care este, totodată, și ieșire.
Cea mai mică dintre aceste structuri măsoară aproximativ șase metri în diametru iar cea mai mare aproape 26 de metri.
Scopul în care au fost așezate pietrele în acest mod rămâne însă învăluit în mister, în ciuda strădaniei specialișilor de a le descoperi enigma. Una dintre cele mai pertinente teorii avansate sugerează că labirinturile ar putea simboliza un fel de graniță între cele două lumi – a viilor și a celor morți - și că probabil erau folosite în cadrul unor ritualuri menite să călăuzească și să ușureze trecerea sufletelor în lumea de dincolo.
Potrivit unei alte ipoteze, structurile de piatră erau un fel de capcane pentru pești. Toate labirinturile din zonă sunt construite extrem de aproape de mare al cărei nivel era, cu siguranță, mult mai ridicat acum 5000 de ani, când se presupune că ar fi fost ridicate misterioasele structuri. Tocmai din acest motiv, labirintul ar fi fost prevăzut cu o singură intrare pe unde pătrundeau peștii care rămâneau apoi captivi în ingenioasa construcție, fiind capturați cu ușurință de pescari.
O altă ipoteză indică faptul că liniile labirintului ar fi reprezentarea schematică a orbitelor soarelui și lunii iar că structurile din pietre erau folosite pe post de calendare.