Un nou SFÂNT român: Pictorul Pârvu Mutu va fi CANONIZAT în iulie
- Radu Pădure
- 23 mai 2017, 12:32
Anunţul a fost făcut pe 22 mai de Patriarhul Daniel la Congresul Internațional de Teologie care se desfăşoară zilele acestea la Bucureşti.
La finalul festivităţii de deschidere Congresului, organizat la Palatul Patriarhiei, PF Daniel a transmis că Sfântul Sinod, la propunerea Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor, îl va canoniza în şedinţa din iulie anul acesta pe marele rugător isihast şi pictor, Pârvu Mutu, care va avea numele de Sfântul Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul de la Mănăstirea Robaia. Proclamarea canonizării va avea loc în ziua Schimbării la Faţă a Domnului (6 august 2017) la Mănăstirea Robaia.
Credincioşii îl vor putea cinsti anual în data de 7 august.
Slujba de pomenire se va săvârşi în 7 august, în aceeaşi zi cu slujba Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla. El a stat cinci ani în Moldova, a văzut picturile de acolo de unde s-a inspirat şi a pictat aproape 40 de biserici.
Unele s-au dărmat, altele s-au deteriorat, dar rămâne ca fiind cel mai mare pictor din epoca Brâncovenilor şi a Cantacuzinilor şi primul care a întemeiat aici la Bucureşti o şcoală pentru pictori bisericeşti cu profil naţional, a mai adăugat Patriarhul Daniel.
Făcând referire la viaţa pictorului, Părintele Patriarh, citat de Basilica.ro, a evidenţiat că „i s-a zis ‘Mutul’ nu pentru că era mut, ci pentru că picta numai în stare de rugăciune a minţii sau a inimii şi dacă se întâmpla să vorbească oprea lucrarea până în ziua următoare. El a fost în atenţia noastră pentru canonizare nu doar pentru că era un mare artist, ci în primul rând pentru că era un rugător”.
Pictorul Pârvu Mutu, reprezentant de seamă al stilului brâncovenesc, a trăit în perioada 1657-1735, fiind născut în Câmpulung Muscel. Spre sfârșitul vieții a fost tuns în monahism, primind numele de Pafnutie.