Cum se lăuda Monica Macovei, în 2005, că reformează Justiţia cu ajutorul SIPA

Cum se lăuda Monica Macovei, în 2005, că reformează Justiţia cu ajutorul SIPA

Jurnaliști de la inpolitics.ro și luju.ro explică de ce este scandalul arhivei SIPA, ”acest monstruos munte de informatii care a facut din Justiție, de-a lungul anilor, câmpul tactic al serviciilor secrete, atât de important, putând ajuta la lămurirea unor mari necunoscute ale ultimilor 15 ani.

”Pentru că, la fel ca și cel al fraudării alegerilor din 2009, el poate ajuta la lămurirea unor mari necunoscute ale ultimului deceniu și jumătate, cu maxim impact asupra funcționării statului. Cele două mari întrebări pe care fiecare român ar trebui să și le pună sunt, prima, în ce măsură oamenii justiției au acționat, la noi, după propriile convingeri profesionale și în ce măsură pe bază de șantaj și amenințări, iar a doua în ce măsură votul nostru chiar contează în alegeri, ori e vorba doar de o mascaradă cînd, de fapt, lucrurile sunt tranșate la masa verde”, scrie Bogdan Tiberiu Iacob pe siteul inpolitics.ro.

”Dezvălurile lui Dan Andronic nu sunt, de fapt, dezvăluiri. El a repus pe tapet, alegând bine momentul, acest subiect pe care unii dintre noi, vechi jurnalişti, l-am tocat de-a lungul anilor. Am tras semnale de alarmă şi, oridecâte ori a fost instalat un ministru al Justiţiei, am pus în discuţie problema ŞIPA. Nimeni, însă, nu a făcut nimic că să radă din temelii monstruosul munte de informaţii care a făcut din Justiţie, de-a lungul anilor, câmpul tactic al serviciilor secrete. Aşa au ajuns Protocoalele SRI cu parchetele şi instanţele să producă tot felul de dosare abuzive, tot felul de încălcări grave ale drepturilor omului, în condiţiile în care niciun ministru al Justiţiei nu a avut curajul de a susţine elaborarea unei hotărâri de Guvern prin care să fie incinerată această arhivă care a produs şi produce în continuare victime şantajate din sistemul juridic românesc”, scrie Adina Anghelescu în luju.ro.

Inpolitics.ro: ”Acuzată de interes profund în dosarele SIPA, Macovei a negat, ieri, indignată: “Spun încă o dată foarte ferm: nu am primit niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am fotocopiat niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am sustras şi distrus niciun dosar SIPA. Nu am avut nicio informaţie despre judecători sau procurori din dosarele SIPA. Eu am decis desfiinţarea acestui serviciu secret, întrucât existau informaţii în spaţiul public că făcea abuzuri. Justiţia nu avea nevoie de un serviciu secret”, a spus ea într-un comunicat de presă.  

Numai că lucrurile merită un pic nuanțate, pentru că, acum niște ani, Macovei avea cu totul altă viziune. În 2005, la scurtă vreme după preluarea ministerului Justiției, Macovei s-a confruntat cu o acuzație oficială extrem de gravă, din partea deputatului Ilie Merce, fost membru marcant al Securității și personaj uns cu multe alifii. Mai precis, Macovei ar fi fost interesată de arhiva SIPA mult înainte de a veni la cîrma Justiției”.

Mai multe detalii pe inpolitics.ro

 

Ne puteți urmări și pe Google News