Ziua mondială a LIBERTĂȚII PRESEI: „Turcia a devenit cea mai mare închisoare pentru jurnaliști din lume”! Situații similare în: China, Rusia, Belarus şi țări din America Latină, Africa sau Asia
- Simona Stupar
- 3 mai 2017, 11:03
De ziua mondială a libertății presei, Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Federica Mogherini, a declarat că presa liberă este esențială pentru funcționarea unei democrații.
„Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Libertății Presei într-un context dificil pentru jurnalism. Libertatea de exprimare și libertatea presei fac obiectul unui număr tot mai mare de atacuri în întreaga lume. O mass-media liberă, diversă și independentă este indispensabilă pentru promovarea și apărarea democrației la nivel mondial”, susține oficialul european.
În opinia sa, o presă liberă și libertatea de exprimare se numără printre elementele care stau la baza democrației și pot juca un rol în atenuarea tensiunilor și a conflictelor.
„Sprijinirea unui jurnalism independent, calitativ și etic este esențială. Prin facilitarea liberei circulații a informațiilor de calitate și bine documentate cu privire la chestiuni de interes public, precum și prin rolul său de „câine de pază” al intereselor cetățenilor, mass-media independentă stă la baza democrației participative și reprezintă un instrument de responsabilizare a guvernelor pentru acțiunile lor”, consideră Mogherini.
UE finanțează în țările terțe proiecte specifice menite să contribuie la consolidarea calității jurnalismului, a accesului la informațiile publice și a libertății de exprimare.
Începând din iunie 2015, UE a sprijinit, în cadrul programului său pentru granturi cu valoare redusă, cel puțin 45 de apărători ai drepturilor omului aflați în pericol, care promovează respectarea dreptului la libertatea de exprimare.
De asemenea, UE condamnă creșterea numărului de încălcări ale drepturilor jurnaliștilor și profesioniștilor din domeniul mass-media, precum și a numărului de amenințări la adresa lor atât în mediul online, cât și în afara acestuia.
„Este datoria tuturor statelor să își îndeplinească obligațiile asumate la nivel mondial privind protejarea libertății de exprimare și siguranța jurnaliștilor, prin asigurarea unui cadru juridic favorabil și prin aducerea în fața justiției a tuturor celor vinovați de atacuri împotriva jurnaliștilor”, explică șefa politicii externe a Uniunii.
Și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis un mesaj cu această ocazie, subliniind că în calitate de fost jurnalist, „este esențială capacitatea de a lucra independent”.
„Fără această libertate nu poate exista control politic, transparență, luptă împotriva corupției, bună guvernare sau libertate de decizie. Din acest motiv, Uniunea Europeană este cel mai puternic protector al acestui drept fundamental în întreaga lume”, spune Tajani.
El adaugă că din păcate, organizația „Reporteri fără Frontiere” avertizează că libertatea presei este mai amenințată ca oricând. „Potrivit mai multor rapoarte, jurnaliștii sunt intimidați - nu doar în regimurile autoritare - ci și în țări considerate democratice. Chiar în vecinătatea noastră, Turcia a devenit „cea mai mare închisoare pentru jurnalişti din lume”. Potrivit Centrului pentru Libertate din Stockholm, aproape 200 de jurnaliști au fost arestați și 150 instituții media au fost închise în urma loviturii de stat de anul trecut. Mulți jurnaliști sunt în închisoare și oprimați în China, Rusia, Belarus şi țări din America Latină, Africa sau Asia”, spune el.
Astăzi trebuie să ne amintim și să aducem un omagiu tuturor jurnaliștilor care au murit sau au fost închiși pentru angajamentul lor de a oferi cetățenilor adevărul. Libertatea lor este esenţială pentru a face lumea un loc mai bun. „Astăzi vreau să știți că nu sunteți singuri în această luptă. Parlamentul European va fi întotdeauna de partea voastră”, conchide mesajul oficialului european.