Deputații PNL resping propunerile PSD care elimină confiscarea banilor ilegali din campanie
- Ana Petrescu
- 11 aprilie 2017, 12:54
Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că deputații liberali vor vota împotriva propunerilor PSD care elimină din legea finanțării partidelor condiția confiscării sumelor care fac obiectul unei finanțări ilegale.
"PNL va vota împotriva propunerilor PSD care elimină din legea finanțării partidelor condiția confiscării sumelor care fac obiectul unei finanțări ilegale. Organizarea campaniilor electorale în mod corect și transparent este o obligație pe care trebuie să ne-o asumăm pentru a întări democrația în România. Mai mult decât atât, prevederea face parte din reglementarea cadru la care s-a angajat România ca membru GRECO (Consiliul Europei), necesară pentru a NU vicia procesul democratic al alegerilor. Inițiativa afectează inclusiv parcursul MCV. PNL va ataca inițiativa la Curtea Constituțională dacă va fi necesar", a scris Turcan, pe Facebook.
Mai multe ONG-uri au cerut, marți, deputaţilor respingerea amendamentelor propuse de parlamentarul PSD, Florin Iordache și adoptate de Comisia juridică a Camerei la legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, prin care a fost abrogată sancţiunea confiscării sumelor obţinute şi utilizate ilegal de formaţiunile politice.
Abrogarea alineatului 13 al articolului 28 al Legii finanţării care stipula că sumele care depăşesc plafoanele institute de lege pentru finanţarea campaniilor se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat. Confiscarea a fost eliminată şi în cazu depăşirii plafoanelor de finanţare a campaniilor pentru referendumuri.
Un alt amendament depus de deputatul PSD Florin Iordache este abrogarea articolului 53 care statua că, pentru contravenţiile la finanţarea partidelor stabilite în articolul 52, "contravenientul varsă la bugetul de stat sumele de bani şi/sau contravaloarea în bani a bunurilor şi serviciilor care au constituit obiectul contravenţiei, pe baza hotărârii Autorităţii Electorale Permanente".
Proiectul de lege a fost a primit raport de admitere în forma amendată la propunerea lui Iordache şi urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.