Situație DISPERATĂ. Medicii de la INFECȚIOASE trimit acasă pacienții mai puțin grav, pentru că nu mai au bani de medicamente
- Georgeta Petrovici
- 30 martie 2017, 13:20
Situație dramatică la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara. Unitatea a ajuns să tratexe exclusive pacienții care vin la Urgențe. asta, din cauza lipsei banilor.
Conducerea singurei unități medicale de boli infecțioase din vestul României refuză să semneze contractual cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, pe motiv că fondurile alocate sunt mult prea mici.
Dacă conform vechiului contract spitalul prim,ea de la CJAS 1,07 milioane lei pe lună, conform noului contract ar urma să primească doar 990.000 lei pe lună, pentru spitalizarea și tratarea cazurilor acute. “Contractul cu CJAS Timiș este format din decontare servicii medicale în spitalizare continuă cazuri acute (DRG), decontare servicii medicale în spitalizare continuă cazuri pacienți cronici, decontare pacienți în spitalizare de zi, decontare servicii medicale în ambulatoriu și programe naționale de sănătate. Problema noastră este strict legată de decontarea pacienților internați în spitalizare continuă tip acuți (DRG), adică acei pacienți care au o boală acută și care nu pot fi planificați, puși pe liste de așteptare sau îndrumați în alte unități sanitare, pentru că nu mai există în vestul țării alt spital de acest profil. Toate secțiile/compartimentele de boli infecțioase din județele învecinate – practic din toată țara- vin spre internare în spitalul nostru și evident că sunt forme severe, supraacute de boală cu insuficiențe de organ, care consumă enorm din bugetul spitalului nostru”, spune Voichița Lăzureanu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara.
Voichița Lăzureanu transmite că unitatea medicală are, pe anul 2016, plăți restante de aproape 3.000.000 de lei, 2.000.000 de lei reprezentând datorii mai vechi de trei luni. Spitalul mai are din anul precedent servicii medicale nedecontate de CJAS Timiș de peste 1,8 milioane de lei. Este vorba de 837 de pacienți pentru care casa de sănătate nu a decontat serviciile medicale oferite. Nici pentru 400 de pacienți tratați anul acesta nu s-au alocat fonduri. (Foto: Adrian Pîclișan)