Potrivit datelor statistice, românilor le place mult carnea. Consumăm, în medie, două porții de carne pe zi, deși nutriționiștii spun că e o mare greșeală. Da, avem nevoie de carne, dar nu în asemenea cantitate.
„În mod normal, un om sănătos ar trebui să consume două porții de carne pe săptămână. Aduc în discuție, cu fiecare ocazie, acel exemplu al bunicilor mei, care tăiau o găină sâmbătă sau duminică și mâncam 7, 8, 10 persoane din ea. Și făcea bunica mea și ciorbă și felul principal, mai rămânea și pentru a doua zi. Deci, nu cantitatea de carne era cea care predomina în farfuria noastră. După Revoluție, a apărut această nevoie obsesivă a românului de a avea. De a avea o cantitate cât mai mare, de a compensa perioada de frustrare de până în 1989 prin abundență. Așa că, părinții de acum încearcă să umple farfuria, atât a lor cât și a copiilor lor, pe ideea că «ce n-am avut eu destul, să ai tu», fără să conștientizeze că această cantitate are un impact extraordinar de mare asupra corpului”, explică Alina Stoica.
Cântarul, privit ca un dușman
Din aceste excese culinare decurg probleme de sănătate. „Orice exces alimentar aduce după sine repercusiuni majore, primele care sunt vizibile sunt cele legate de greutate, pentru că în mod evident ne cântărim și cântarul devine un dușman. Și de aici pornește frustrarea, nemulțumirea, ne trezim anxioase și depresive, soțul nu ne mai mulțumește cu nimic, colegii nu mai încap în birou cu noi, copiii sunt cei care ne ridică cele mai mari probleme. (...) Viața multor femei se rezumă strict la greutate și în funcție de asta se proiectează ziua. Îmi spunea un copil că mamei lui cântarul i-a luat karma, zenul și fengshui-ul. Cam așa e, dacă ne-am urcat pe cântar șiam slăbit 200 de grame, suntem zen toată ziua. Dacă ne-am îngrășat, ziua va fi proastă. Dar uităm că nu ne-a pus nimeni mâncarea în farfurie, sau chiar dacă ne-a pus-o cineva, nu suntem obligate s-o consumăm chiar pe toată!”, explică nutriționistul.