Cum să aștepți O ORĂ ambulanța după trei apeluri la 112. Un bărbat era să moară pe motiv că ”sunt multe intervenții în perioada aceasta”
- Georgeta Petrovici
- 13 martie 2017, 14:45
Un pacient din Timișoara și-a văzut moartea cu ochii. Din cauza medicilor de pe Ambulanță. Pentru bărbatul de 61 de ani cu valvă mecanică pe inimă, care nu mai putea să respire, bolnav de pneumonie fiind, s-a solicitat la 112 o Salvare care nu a venit nici după o oră. De frică să nu îi moară în brațe, soția s-a l-a dus în cele din urmă al spital cu mașina. Aici, medicii i-au spus că dacă mai întârziau puțin, ar fi avut de pregătit înmormântarea.
Totul s-a întâmplat pe 15 februarie. Tiberiu Nicolae Flueraș are 61 de ani și a fost operat pe cord deschis în 1992, acum 25 de ani, moment în care i s-a implantat o valvă mecanică. Luna trecută bărbatul a făcut pneumonie, iar pe 15 aproape că a intrat în stop respirator. Soția sa a sunat panicată la 112. ”Am sunat la ora 18,08 la 112 și am solicitat o ambulanță pentru un pacient de 61 de ani cu valvă metalică la inimă, diagnosticat în câteva zile cu pneumonie și aflat sub tratament cu antibiotic, care nu mai putea să respire. Exact asta am comunicat interlocutoarei. Mi s-au cerut datele și mi s-a făcut legătura cu medicul (de pe ambulanță cred). Am prezentat din nou cazul doamnei doctor și am fost întrebată dacă pacientul e conștient. Am spus că este și mi s-a spus că vine imediat o mașină. Am așteptat. După 35 de minute am sunat din nou la 112. Am spus că am solicitat o ambulanță la ora 18,10 și vreau să știu dacă mai ajunge. S-a verificat în sistem și mi s-a făcut legătura cu dispeceratul, după ce mi s-a transmis că ”sunt foarte multe urgențe în această perioadă”, deși tot pentru o urgență sunasem și eu. L-am întrebat pe dispecer dacă mai vine ambulanța (…).
”Sunt multe intervenții în această perioadă”
Mi-a spus că nu au ambulanțe libere și că dacă avem cu ce aduce pacientul, să îl aducem noi la spital. Dar nu cumva este nevoie de un tub de oxigen pentru un om care nu poate să respitre? Mi-a spus atunci că se eliberează o ambulanță în 10 minute și pleacă spre noi, deci în cel puțin 25 de minute ajunge. Considerând că cele minim 25 de minute peste cele 35 deja trecute sunt foarte multe pentru un paciernt care nu poate să respire, am ales să îl duc la spital pe soțul meu cu mașina personală”, povestește soția bărbatului. Când a ajuns cu el la spital omul era aproape mort: inima sa mai bătea abia de 10 ori pe minut, după cum au constata medicii care au pus diagnostiocul ”bloc atrio-ventricular complet”.
Medicii care l-au internat, de urgență în ATI, i-au spus soției că dacă venea cu o oră întâtziere era mort și nu se mai putea face nimic.