PSD caută o coabitare cu Iohannis

PSD caută o coabitare cu Iohannis

Social-democraţi-au propus președintelui Klaus Iohannis un armistiţiu politic. PSD aşteaptă un răspuns „explicit”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că partidul său vrea să facă „pace” cu preşedintele Klaus Iohannis. Social- democraţii sunt dispuşi să coabiteze paşnic cu şeful statului cât timp cât Iohannis nu va încerca să blocheze implementarea programului de guvernare.

„Sincer, eu mă pot război de zece ori pe zi cu președintele Iohannis şi la sfârşitul zilei ce avem? Doi oameni care se bat. Fac un apel la raţiune şi la înţelepciune, de care e mare nevoie acum. O să văd care e răspunsul”, a zis Dragnea.

PSD vrea o „relaţie normală” cu Palatul Cotroceni şi promite că nu îl va suspenda pe acesta din funcţie. „Sper ca preşedintele să fie de acord cu acest tip de relație. Nu mai vreau să fie un război, nu e nici țara lui Dragnea, nici a lui Iohannis. Continuând acest război, sfâșiem țara”, a explicat Dragnea.

Şeful SIE, primul test

Un prim semnal privind o eventuală coabitare între Iohannis şi PSD va fi numirea viitorul director al SIE. Preşedintele României face propunerea, Parlamentul controlat de PSD îl validează, astfel încât nu este posibilă instalarea unui nou şef al spionajului extern fără un acord cel puţin tacit între cele două părţi.

Iohannis, nucă tare

Oferta social-democraţilor vine în contextul în care liberalii se pregătesc pentru Congres şi Iohannis este, momentan, cel mai puternic oponent politic al coaliţiei guvernamentale.

Stabilitatea României a fost motivul principal invocat şi în pactul de coabitare semnat în 2012 între fostul preşedinte Traian Băsescu şi fostul premier Victor Ponta.