Culisele primei remanieri cu scântei din Guvernul Grindeanu
- Ionel Dancu
- 23 februarie 2017, 00:00
PSD a schimbat, ieri, patru miniştri într-o operaţiune de cosmetizare a imaginii partidului şi de aplanare a tensiunilor interne din partid. EVZ a aflat că fostul premier Victor Ponta încearcă să revină la vârful politicii
Social-democraţii au decis, ieri, să schimbe structura Guvernului prin reînfiinţarea ministerului Fondurilor Europene, care va fi condus de vicepreşedintele PSD Rovana Plumb. Plumb este o apropiată a fostului premier Victor Ponta. PSD va fi nevoit să vină în Parlament pentru un vot pe noua structură a Guvernului.
„Am vrut să întărim echipa prin cooptarea unui membru de partid cu greutate politică, cu experienţă în gestionarea unui minister, astfel încât obiectivele îndrăzneţe pe care le avem - spre exemplu, în anul 2017, 5,2 miliarde de euro - să le atingem”, a explicat, ieri, premierul Sorin Grindeanu.
FOTO: Victor Ponta se teme ca Guvernul să nu se „prăbuşească” FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Valul 2 în Guvern
PSD a mai votat în unanimitate să-l trimită pe Tudorel Toader (independent) ca ministru al Justiţiei, pe actualul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu, l-a mutat la IMM-uri, iar vicepreşedintele PSD Mihai Tudose a primit ministerul Economiei. Surse din PSD au relatat EVZ că premierul Sorin Grindeanu a considerat necesar să „cosmetizeze” Guvernul pentru un suflu nou în contextul criticilor publice care i-au fost aduse pe OUG 13. De asemenea, intrarea lui Plumb şi a lui Tudose în Guvern au fost menite să astupe tensiunile interne legate de faptul că majoritatea „greilor” partidului nu au fost cooptaţi în prima formulă de Guvern.
Tensiuni Ponta-Dragnea
Fostul premier apreciază că Guvernul are „4 piloţi” - Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea, Klaus Iohannis şi Sistemul - şi riscă să se prăbuşească: „Ştiu un singur lucru, am fost primministru atâta timp, dacă nu conduce un singur om Guvernul, Guvernul se prăbuşeşte”. Surse din PSD au explicat EVZ că Ponta încearcă să se poziţioneze în prim-plan în cazul în care cabinetul Grindeanu nu va mai putea continua.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a răspuns ieri acid. „Poate dacă ar fi şi un copilot, poate ar fi mai puţină supărare”, a spus el despre Ponta. În acelaşi timp, Dragnea l-a invitat pe fostul premier PSD să sesizeze DNA dacă are informaţii că s-ar fi implicat în adoptarea OUG 13.
Social-democraţii l-au mai suspendat, ieri, din funcţia de vicepreşedinte naţional al partidului şi de lider al PSD Iaşi pe Mihai Chirica, pentru criticile sale publice la adresa partidului.
UDMR prezice schimbarea Guvernului
Partener de alianţă parlamentară al PSD, UDMR- ul consideră că actualului Guvern îi va fi „foarte greu” să guverneze în continuare. „E foarte greu să credem că Executivul Grindeanu va guverna eficient în perioada care urmează. Sigur, e loc de minuni, dar foarte rar se întâmplă minuni în politică. În acest moment, nu există încredere şi nu se vede direcţia”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la Adevărul Live. El a spus că schimbarea ministrului Justiţiei nu este suficientă. Întrebat dacă e necesară schimbarea întregului cabinet Grindeanu, el a zis: „Sunt convins că va fi o discuţie în PSD, dar va fi greu să se meargă mai departe cu acest Cabinet”.
Ape tulburi în ALDE
Raporturile de forţă din Guvern şi din coaliţia de guvernare ar putea să fie influenţate de viitorul Congres al ALDE, unde va fi ales un singur preşedinte al partidului. Actualii copreşedinţi, vicepremierul Daniel Constantin şi preşedintele Senatului, îşi dispută amândoi şefia partidului la alegerile interne care ar putea să aibă loc în vară. Întrebat dacă va candida la Congres, Constantin a spus că va analiza cu atenţie alături de colegii din teritoriu. „Eu, în această lună, împlinesc cam 7 ani de când conduc Partidul Conservator, devenit ALDE, voi analiza cu mare atenţie alături de colegii mei din teritoriu”, a spus Constantin. La rândul său, Tăriceanu a spus că nu a luat o decizie. „Nu ştiu, mă mai gândesc”, a declarat el.