Klaus Iohannis a trântit Codurile penale pe masa CCR | Proteste anti-Guvern

Klaus Iohannis a trântit Codurile penale pe masa CCR | Proteste anti-Guvern

Președintele Klaus Iohannis a efectuat, ieri, un turneu rapid la CSM și Avocatul Poporului, cărora le-a cerut să demareze procedurile constituționale menite să anuleze Ordonanța de urgență de modificare a Codurilor penale. Victor Ciorbea se mai gândește

După ce a reclamat marți noapte, în urma ședinței de Guvern, „o zi de doliu pentru statul de drept”, președintele Klaus Iohannis a mers ieri dimineață la o ședință a CSM convocată pentru analizarea Ordonanței de urgență privind Codurile penale. „Este o bătaie de joc ca Guvernul să adopte noaptea, fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi o documentație, o ordonanță de urgență într-un domeniu atât de sensibil. Această chestiune nu este tolerabilă”, a deschis Iohannis ziua, la ora 09.00 dimineața.

Șeful statului a cerut CSMului să facă pasul către sesizarea Curții Constituționale cu privire la un eventual conflict juridic între puterile statului. „Dar nu vreau să vi-l impun”, a zis el. Nici nu a fost nevoie, pentru că Iohannis a găsit o indignare „profundă” în CSM. „Eu plec mulțumit de aici (...)am putut să aflu că practic întreg sistemul este de partea CSM. Justiția în România este independentă, iar magistrații sunt indignați de felul în care s-a tratat această chestiune foarte sensibilă noaptea, fără aviz”, a arătat președintele. Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, anunța în acest timp că „lupta anticorupție va fi lipsită de relevanță” dacă OUG intră în vigoare.

Câteva ore mai târziu, șeful CSM, Mariana Ghena, a cerut arbitrajul Curții Constituționale. „CCR cu siguranță are libertatea să decidă, dar are inclusiv libertatea să anuleze acest act normativ”, a spus Iohannis.

La Ciorbea, fără dor

La ora 12.00, șeful statului s-a gândit să-i facă o vizită Avocatului Poporului, Victor Ciorbea. Nu îi era dor de el, dar a simțit nevoia să îi transmită personal că „așteptăm cu toții o luare de poziție” privind Codurile penale, Ciorbea fiind singurul om din țară care poate ataca direct la CCR o Ordonanță de Urgență.

Ciorbea l-a așteptat protocolar, au discutat preț de un sfert de ceas. Iohannis i-a spus că deși modificările la Codul penal nu au intrat încă în vigoare, există un precedent din 2013, pe insolvență, așa că Ciorbea poate să meargă la CCR „fără niciun fel de problemă”. Înaintea lui Iohannis, soluția a fost avansată de APADOR-CH.

Avocatul Poporului i-ar fi promis șefului statului că va analiza cu „celeritate” situația. Iohannis l-a rugat ca, atunci când pune în balanță, „să se uite puțin și în jur, să vadă că România este revoltată”. „Vom analiza cu toată seriozitatea. Vedem ce se poate face”, a promis Ciorbea, după întâlnire. La închidere ediției, Ciorbea încă se gândea.

Scrisoare la Guvern

La mijlocul prânzului, Klaus Iohannis a încercat să-l întoarcă din drum pe premierul Sorin Grindeanu, căruia i-a trimis o scrisoare în care i-a cerut abrogarea OUG „luând în considerare efectele profund negative” pe care aceasta ordonanța le-ar produce „asupra funcționării statului de drept”.

Ce tranșează CCR

CSM-ul a cerut CCR să constate faptul că Guvernul a afectat „esențial” echilibrul puterilor în stat pentru că, prin OUG, a sărit peste puterea legiuitoare - Parlamentul - și în plus a ignorat puterea legislativă prin faptul că nu a așteptat să primească avizul CSM.

Cheia lui Valer Dorneanu

Președintele CCR, Valer Dorneanu, are un rol decisiv în eventuala blocare a Ordonanței. Potrivit procedurii în cazul unui conflictul juridic de natură constituțională, el stabilește când are loc ședința pentru verdictul CCR. Dacă o face mai târziu de 10 zile, când intră în vigoare modificările Codului penal, demersul CSM își pierde rostul. CCR aștepta, aseară, punctele de vedere ale Guvernului și Parlamentului. Decizia CCR va fi definitivă, general valabilă și se aplică doar pe viitor